Historien bag
Cirkus Jul
– Bogfigurerne skal
være superstjerner

På ryggen af en bragende succes og med lysten til at lege, samle og inspirere fødes Muskelsvindfondens nye baby: Cirkus Jul. Teamet bag har en fælles mission om at genoplive børns læselyst og ikke mindst puste julemagi ind i figurer så som Orla Frøsnapper, så han bliver til superstjerne i en cirkusmanege – om vinteren

Historien bag Cirkus Jul – Bogfigurerne skal være superstjerner

af Suzanne Skærbæk Pedersen, Foto af Suzanne Skærbæk Pedersen og Agnete Schlichtkrull

16. dec 2021

En kvinde skutter sig, mens hun i morgenkåbe og hjemmesko krydser cirkuspladsen. I baggrunden troner det store røde telt sig op over Tangkroen. Hun er på vej til madvognen efter en kop kaffe. Hun er en af dem, som bor på pladsen i en skurvogn. Det er åbenlyst, at vi er på en cirkusplads – bare om vinteren.  

I kontorvognen sidder Kat Lundbye og venter på en skoleklasse, som har fået lov til at få en rundvisning bag kulisserne. Hun står for udvikling af indsamlingsevents hos Muskelsvindfonden og var med til at udvikle både Cirkus Summarum og nu det nye kapitel i Cirkus historien; Cirkus Jul.  

Tidligere var det ellers kun om sommeren, at Muskelsvindfonden hamrede teltpløkker i jorden, når Cirkus Summarum skulle afvikles. Sådan har det egentligt været for de fleste andre cirkus’er. Det er en sommerting – indtil nu.  

Cirkus Summarum er et unikt møde mellem børn og forældre

Kat Lundbye har en termodragt på og et halstørklæde, der går op til ørerne. Man kan svagt se hendes ånde, mens hun fortæller om den første tanke, som skabte Cirkus Jul. 

– Det startede med, at vi var ret overvældede over Cirkus Summarums succes og nysgerrige på, hvad det egentligt er, vi gør rigtigt, siden folk valfarter til uden den helt store markedsføring, fortæller Kat.

Der blev hyret nogle antropologer ind, som havde en indsigt i Cirkus Summarum, som Kat siden har hæftet sig ved.  

– De fortalte, at Cirkus Summarum var et unikt møde imellem børn og forældre. Det var en dag, man var fælles om. Og i en tid, hvor børn er meget foran skærmen, og vi har travlt, føltes det bare ganske særligt, at vi havde skabt noget, hvor børn og forældre var sammen på tværs af generationer på børnenes præmisser, fortæller hun.

Forældrene skal også elske det 

I årtier har Muskelsvindfonden været mester i netop det; at skabe oplevelser, mens man samler ind til mennesker med muskelsvind og deres pårørende. Cirkus Jul skulle gøre det samme. For børnene, men også for deres forældre.  

– Forældre skal oprigtigt ønske at se Cirkus Jul – ligesom de oprigtigt ønsker at se Cirkus Summarum. Der er jo ting, som man bliver slæbt med til eller skal se som forældre, som er ganske forfærdelige. Og vi kunne ligesom se, at Cirkus Summarum var noget, hvor både den ene og den anden generation var ligeligt motiveret for at komme afsted, siger Kat og tilføjer, at det er endnu et vigtigt parameter, som de tænkte ind i skabelsen af det nye event.  

Teltpløkker og frossen jord

Telefonen ringer, og Kat begynder sin rundvisning for en gruppe ivrige skolebørn. De får nu et glimt af den magi, som findes bag afspærringerne. 

Bag ved kontorvognen står den cremefarvede campingvogn. Den skiller sig ud fra de andre skurvognene. Gardinerne bevæger sig, og små hundehoveder titter frem og er hurtigt væk igen til børnenes store begejstring. I vognen bor 70-årige Freddi med sine to hunde, som også arbejder på Cirkus Jul. Han er født i cirkus og hans vogn er nabo til teltpløkkerne. Hver dag tjekker han og hundene, at pløkkerne sidder, hvor de skal, og at snorene er spændt korrekt. Hver dag. Nu også i vintersæsonen.  

En af de åbenlyse ting, som taler imod at lave cirkus om vinteren, er netop kulden. Så i udviklingsfasen af det nye koncept var der mange spørgsmål, som spøgte: Kan man rejse et cirkustelt om vinteren? Hvordan styrer man en plads i minusgrader? Kan man holde varmen i teltet? Og har man tid i den travle tid?  

– Svaret er ja, siger Kat og smiler. – Der har da været kæmpe udfordringer undervejs, men her har vi det vildeste praktik-logisitk-team hos os, som kan gøre de mest sindsyge idéer til virkelighed. Det gør mig stolt, at vi arbejder sammen mod den samme fælles mission; nemlig at give familier en fælles oplevelse og en ny juletradition i december.  

CirkelineBørnebøger blev den magiske brik

De praktiske udfordringer i forhold til at afvikle et cirkus om sommeren var løst. Men de havde stadig ikke knækket nøden omkring, hvad forestillingen skulle handle om.
Kat Lundbye er vant til at vende tingene lidt på hovedet og er født ind i en kreativ familie, hvor der altid var plads til leg. Nu var udviklingsteamet sendt på en længere, men legende rejse med hende i spidsen. Hvad skulle der ske i december? Hvad kunne Muskelsvindfonden give børnefamilier af indhold i en cirkus-ramme? Rejsen endte med en tur til havet og en skuen udover bølgerne, før Kat sagde det magiske ord: børnebøger. Og så faldt alle brikkerne i Cirkus Juls puslespil på plads. 

– Vi kunne se, at der var et højere formål i at hylde den fantastiske børnebogslitteratur. Vi kunne både se, at der var noget solidt i det og et fænomen omkring det, højtlæsning, fysiske bøger og ikke mindst, at vi kunne lege uendeligt med det. Vi ville aldrig løbe tør for kunstnerisk indhold.   

Kat beskriver den efterfølgende udviklingsfase som en leg med kendte elementer: jul, som vi kender den, børnebøger, som vi kender dem, og cirkus, som vi kender det. Alle elementer leger de med. 

 Bogfigurer skal være superstjerner  

Muskelsvindfondens indsamlingsteam kunne dog ikke gøre det alene. Magien opstår for alvor i de rigtige samarbejder. På Cirkus Jul har Muskelsvindfonden indgået et samarbejde med Saxo og Aarhus Teater for at skabe den magiske juleforestilling, der kombinerer cirkus, teater, sang og dans i et fantastisk show.  

I dag er alle drømmene blevet til virkelighed. Der findes nu cirkus om vinteren. Der findes højtlæsning på pladsen. Og for første gang nogensinde kan publikum opleve Orla Frøsnapper, Næsehornet Otto, Cirkeline, Mustafa fra Mustafas kiosk og Vitello sammen i levende live i Cirkus Jul. 

I dag står Kat Lundbye midt i den røde cirkel i cirkus manegen. Hun instruerer skoleklassen i at optræde i en manege. De skal nemlig stå i rundkreds frem for på række, så publikum kan se dem fra alle kanter. Det er helt unikt for cirkus og en kunst i sig selv. Ifølge Kat har et cirkustelt superpowers og kan tilføre det ekstra magi, der skal til for at bringe bøgernes figurer til live. 

– Vi ønsker at bringe læseglæden tilbage til børn og voksne og tilføre ekstra begejstring i forhold til figurerne. Vi sætter figurerne ind i en ny ramme og vækker dem til live i manegen. At bringe læseglæden tilbage har altid været et altoverskyggende omdrejningspunkt under hele skabelsen, siger Kat. 

Ingen magi uden modgang

Alle de succesfulde elementer inspireret fra Cirkus Summarum lod til at være på plads. Men forløsningen lod vente på sig. Muskelsvindfonden ville gerne have åbnet dørene for Cirkus Jul i 2019, men teamet vurderede, at de ikke var helt klar. Det var de til gengæld i 2020. Men det var Danmark ikke. Cirkus Summarum blev lukket ned i april 2020 på grund af corona, og det så ikke ud til, at det blev bedre om vinteren.  

– Allerede i maj trak vi stikket på Cirkus Jul. Så det har været en udfordrende proces at Cirkus Jul har været i dvale, det at blive ved at tro på det, samtidig med at vi skulle navigere i skiftende restriktioner, siger Kat og fortsætter: 

– Men når man har haft et så langt indløb, er det endnu mere overvældende, når det lykkes. Pludseligt så var der bare en plads med julelys og en bogskattejagt og en forestilling og en premiere. Det var helt vildt overvældende. Og at opleve, at folk forstår det. Og jeg glæder mig som et lille barn til, at TV2 sender forestillingen. Det er kæmpestort, at det har kunnet lade sig gøre. 

Så efter en udviklingsrejse med Cirkus Summarum i rygsækken er Cirkus Jul endt på sin hel egen rejse, som kun lige er begyndt.  

Skoleklassen fik i dag et sjældent indblik på cirkuspladsen bag afskærmningen, hvor kvinder i morgenkåber og frække hunde er en del af cirkusfamilien. Nu kan eleverne også glæde sig til at se forestillingen i TV. 

TV2 sender forestilling fredag d. 24. december 2021 kl. 11. 

Cirkus Jul

I 2021 lancerede Muskelsvindfonden en ny jule- og familieforestilling: Cirkus Jul i samarbejde med Aarhus Teater og Saxo. I forestillingen kombineres kendte børnebogsuniverser med teater, sang og dans i et forunderligt og magisk juleshow.

I Cirkus Jul optræder nogle af de velkendte karakterer fra den danske børnelitteraturs skatkammer for første gang i samlet flok – i levende live midt i manegen: Cirkeline, Mustafa, Vitello, næsehornet Otto og Orla Frøsnapper.

Forestillingen foregår i et cirkustelt og spiller i november og december i henholdsvis Ballerup og Aarhus.