Hvad er sundhed for dig?

Af Jane W. Schelde

22. feb 2020

Sundhed er mange ting og opfattes forskellige af forskellige mennesker. Nogle lægger vægt på motion, andre på kost, men mange tænker, at det også handler om at have det godt. Vi har stillet spørgsmål om sundhed til en række personer. Læs deres svar herunder.

Peter Rosenmeier, 35 år,

Fundraisingansvarlig i Parasport Danmark

Parabordtennisspiller, europamester, verdensmester og paralympisk mester

Mand i rød trøje smiler
Foto: Claus Bech

Hvad er sundhed for dig?

Sundhed handler for mig om at have det godt! Jeg tænker faktisk ikke umiddelbart noget med kost. Jeg tænker det mere som en fællesbetegnelse for velvære. At jeg er glad i hverdagen og tilfreds med de vigtige elementer i mit liv. Personligt bliver jeg glad, når jeg har en aktiv hverdag, og det bestræber jeg mig derfor meget på.

Hvad gør du for at holde dig sund?

Jeg lever i nuet! Jeg gør det, som jeg bliver glad af og tænker ikke så meget over, hvad alle andre synes og tænker – i hvert fald ikke hvis det er negative ting. 😊

Hvornår føler du dig allermest sund?

Det gør jeg lige efter et træningspas. Dels har jeg gjort noget, som jeg ved, er godt for min krop (inklusiv mit hoved). Dels ved jeg, at jeg nu skal hjem til min dejlige familie.

Maria Overgaard Jakobsen, 49 år

Socialrådgiver, arbejder som virksomhedskonsulent i Jobcenter Aarhus. Er frivillig kursusarrangør i Muskelsvindfonden 

Har muskelsvind 

Kvinde i kørestol smiler til kameraet
Foto: Søren Holm / Chili

Hvad er sundhed for dig?

Sundhed er at have det godt – fysisk og mentalt. At leve efter de idealer, drømme og forestillinger jeg har for mig selv. At leve et liv i balance, mentalt og fysisk.

Hvad gør du for at holde dig sund?

Hvis jeg synes, jeg er blevet lidt for tyk, ændrer jeg min livsstil i en periode. Holder pause med alkohol, spiser efter keto-principperne (dvs. minimalt indtag af kulhydrater), faster.

At spise et lækkert tilberedt måltid kan også give en god sundhedsfølelse, og måske især mentalt – hvis jeg dog ikke overspiser og bliver alt for mæt!

Mentalt arbejder jeg med mig selv, hvilket også betyder sundhed for mig. Inden jeg fik respirator, svømmede jeg – der følte jeg mig vældig sund, når jeg havde fået pulsen lidt op. I dag lykkes det kun at få pulsen op ved sex, så det kan også give en god følelse af at føle sig sund.

Hvornår føler du dig allermest sund?

Når jeg faster i 36 timer. Det giver mig både fysisk velvære og mentalt overskud.

Mikkel Kessler, 40 år

Tidligere professionel boksernu iværksætter i et sikkerhedsfirma samt i Team Kessler Group, som bl.a. træner boksere og andre, der f.eks. ønsker livstilsændringer. 

Hvad er sundhed for dig?

Det er mange ting, men det allervigtigste er maden. Det er selvfølgelig også vigtigt at have det godt, ikke at være stresset osv., men siden jeg startede min karriere, er det blevet proppet ind i hovedet på mig, at jeg skal spise sundt. Når man træner hårdt, handler 70-80% om, at man har spist rigtigt. Det er derfor, jeg har vundet så mange kampe i min karriere.

Hvad gør du for at holde dig sund?

Jeg er jo stoppet karrieren, men træner stadig flere gange om ugen. Jeg træner ikke lige så hårdt – for det er faktisk usundt. Men jeg elsker at sætte mål og gå efter dem. Selvfølgelig på et andet niveau nu. Og så spiser jeg stadig sundt – økologisk og biodynamisk, så naturligt som muligt og ikke så meget forarbejdet mad. Jeg spiser masser af kød og fisk, masser af grønt og masser af det gode fedt. Jeg får også kartofler, sorte ris osv., men ikke i kæmpe mængder. Men jeg tillader mig også at hygge mig og gå i byen.

I dag handler det for mig også om at have det godt og huske at slappe af.

Hvornår føler du dig allermest sund?

Når jeg har det godt. F.eks. når jeg er ude at rejse, eller når jeg har trænet godt, og jeg mærker fremgang. Og når jeg har fået det helt rigtige mad. Men den mentale sundhed er også vigtig. At jeg har det godt og ikke har dårlig samvittighed over, at jeg har været ude at få et glas vin eller spise en burger.

Lasse Blichfeldt Haastrup, 26 år

Uddannet pædagog og jobsøgende.

Arbejder lige nu som kantine-assistent på Københavns Professionshøjskole på Nørrebro. 

Mand med kasket smiler til kameraet
Foto: Sine Fiig

Hvad er sundhed for dig?

For mange er det vigtigste at spise sundt og varieret og at dyrke tilstrækkelig motion. Det er også vigtigt for mig, men jeg er mest fokuseret på at have det godt med mig selv. Du kan løbe ligeså mange ture og spise lige så meget sund mad, som du vil; hvis ikke du er glad, er det ligegyldigt. For mig handler kost om, hvad jeg spiser, og hvor meget jeg spiser. Derudover at jeg får nok søvn og har en god soverutine.

Det er for mig også meget essentielt at have nogle gode sociale fællesskaber (venner og familie). Uden dem kan det være sværere at været motiveret til at spise sundt og at være fysisk aktiv. Det er også svært at være glad, hvis ikke man har nogen at være sammen med.

Hvad gør du for at holde dig sund?

Mit hovedfokus er at leve livet og have det godt. Men i og med at jeg ikke lige kan tage en løbetur eller en lang cykeltur på grund af min muskelsvind, er jeg selvfølgelig nødt til at holde øje med, hvad jeg spiser, eller  nærmere hvor meget jeg spiser. For de kilo jeg evt. tager på, kan betyde, at jeg går dårligere og derved også bevæger mig mindre. Og så kan det ende i en ond cirkel: for meget mad, for mange kilo og for lidt bevægelse – så det er klart noget, jeg skal tænke over.

Men det kommer helt naturligt. Jeg har en frygt for at havne i kørestol. Dermed er jeg mere bevidst om min kost og bevidst om at få bevæget mig, så jeg kan holde mig gående i så mange år som muligt.

Hvornår føler du dig allermest sund?

Jeg føler mig allermest sund, når jeg i løbet af en uge har fået bevæget mig nok, har fået tilstrækkelig søvn og har husket at spise varieret. Det betyder nemlig, at jeg kan slappe af i weekenden og drikke et par øller med vennerne og tage til kagebord hos familien.

Mette Bock, 62 år

Selvstændig konsulent, tidligere kirke- og kulturminister

Kvinde smiler til kameraet
Privatfoto

Hvad er sundhed for dig?

At jeg mentalt og kropsligt er veltilpas. Det kan være meget individuelt, og vi skal have lov til at leve vores liv forskelligt. Man skal bare se i øjnene, at der kan være forhold i livsstilen, som man måske nyder i nuet, men som er usunde for én på længere sigt. Så kan man bevidst forholde sig til, om man er villig til at betale prisen. Det kan være rygning, spisevaner, alkoholforbrug og motionsvaner. Vi skal ikke løfte pegefingre overfor hinanden, men heller ikke lyve for os selv. Der er muligheder og risici forbundet med vores valg i dagligdagen.

Hvad gør du for at holde dig sund?

Jeg lever efter min farmors motto: Lidt, men godt. Jeg spiser alt, men ikke så meget. Ryger ikke og drikker kun vin i weekenden. Og så fik jeg grundlagt nogle gode vaner af en fantastisk gymnastiklærer i skolen. Hver morgen – som i hver eneste – laver jeg ti minutters gymnastik. Efter jeg har forladt politik, svømmer jeg faktisk også en kilometer stort set hver eneste dag. Jeg havde brug for at komme i ekstra form efter mange år bag skrivebordet. Det gør også mentalt godt. Enhver må finde sin egen motionsform. Det vigtige er de faste rutiner. En på 25 år kan noget andet end en på 84. En gående kan noget andet end en kørestolsbruger. Men alle kan noget i valg af daglige rutiner omkring livsstilen.

Hvornår føler du dig allermest sund?

Når jeg forlader svømmehallen, går ud i naturen og mærker blæsten og lyset. Det er simpelthen bare godt for både krop og sjæl. Hele året. Man fortryder aldrig en tur i det fri.