Hvordan har jeg det egentlig?

Af Heidi Aagaard

22. feb 2020

Cheflæge i RehabiliteringsCenter for Muskelsvind Heidi Aagaard mener, at det er vigtigt at lytte til både krop og sind, når du skal finde svaret på, hvad der er godt for din sundhed, når du har muskelsvind.

Sundhed er et bredt begreb, der i virkeligheden dækker over en gruppe af underbegreber. Der er fysisk sundhed, der handler om, hvordan du har det i din krop og om kost, motion og bevægelse.

Der er psykisk sundhed, der handler om, hvordan du har det. Og der er social sundhed, der handler om dine relationer til andre mennesker. Alle områder er vigtige.

Hvad er godt for mig?

Men sundhed kan også anskues fra en lidt anden vinkel. Nemlig: ’Hvad er godt for mig og min sundhed? Det kan være utrolig svært at finde ud af. Især når vi bombarderes på de sociale medier med alt det, vi skal gøre for at blive sunde.

Du har sikkert allerede erfaret, at det ikke er det hele, der virker for dig, selv om det tilsyneladende virker for alle andre. Er det mon, fordi du har muskelsvind eller ALS? Næppe.

Du har en fantastisk krop og et fantastisk sind. De har en helt enestående evne til at holde sig sunde, og du modtager konstant signaler fra både din krop og dit sind, der fortæller, hvad du skal gøre for at holde krop og sind sunde. Men lytter du?

Lyt til krop og sind

Indenfor mindfulness taler man om, at aktiviteter kan være enten nærende eller tærende. Ved alt, hvad du gør i løbet af en dag, sender krop og sind signaler til dig, om aktiviteten nærede dig eller tærede dig. Lyt og registrer evt. i et skema.

Fik du energi af selv at tage tøj på, selv om det tog dig en time? Gav det dig energi, at du tog med til fødselsdag, selv om du sov i to dage efterfølgende? Nærer det dig at bruge al din energi på arbejde på bekostning af, at du er træt, når du kommer hjem til familien?

Der findes ingen rigtige eller forkerte svar, men der er et svar, hvis du lytter. Ingen andre kan give dig svaret. Kun du selv kender det.

Nærende og tærende aktiviteter

Hvorfor bliver du sund af det? Når du udfører aktiviteter, der tærrer dig, øger du dit stressniveau i kroppen og udsender stresshormoner. Disse stresshormoner er farlige, hvis niveauerne er høje over lang tid. Det man også kalder kronisk stress.

Det fører bl.a. til træthed, energiløshed, muskelømhed, og på langt sigt kan det få konsekvenser i form af hjerte-kar-sygdomme, sukkersyge, overvægt og for nogle også psykiske symptomer som depression, tankemylder m.m.

Når du udfører aktiviteter, der nærer dig, falder dit nervesystem til ro. Kroppen får i stedet fokus på at opbygge frem for at nedbryde. Så jo mere du gør af det, der føles godt for dig, jo bedre har din krop og sind det.

Betyder det så, at du bliver sund af at spise kage, hvis du føler dig godt tilpas af det? Ja, det gør det. Ingen bliver usunde af et stykke kage, men bliver det til mange stykker kager, kommer der formentlig andre symptomer fra din krop end godt tilpas, men det kræver, at du lytter.

Særlige forhold ved muskelsvind og ALS

Hvis du har muskelsvind eller diagnosen ALS, er du nødt til at lytte endnu mere til din krop end andre. Jo bedre du er til at vurdere, hvad der tærer dig, jo mere overskud har du i din hverdag.

Du er nødt til at lære ikke at overforbruge dig selv, da det for mange kan betyde en forværring af sygdommens symptomer og for nogle måske en hurtigere udvikling.

 

Lær at lytte til dig selv

Hvis det er nyt og uvant at lytte til din krop og dit sind, kan du bl.a. lære det igennem mindfulness-teknikker. Mindfulness er en træning i at være bevidst nærværende, dvs. til stede i nuet.

Træningen sker gennem meditationer og øvelser og er ikke knyttet til noget religiøst.

Psykolog Lone Knudsen fra RehabiliteringsCenter for Muskelsvind har her indtalt en øvelse, du kan bruge til at slappe af, mærke dig selv og øve dig i at lytte til din krop.

Vi er Muskelsvindfonden. Vi får ting til at ske. Ved at lytte. Ved at handle. Ved at udfordre. Ved at tage chancer. Ved at inspirere. Ved at råbe op. Ved at blive ved. Og frem for alt: Ved at stå sammen og skabe plads til forskelle og til det gode liv med muskelsvind. Besøg vores sider:

Tilmeld vores nyhedsbrev

Få vores nyhedsbrev cirka to gange om måneden.

Dine data bliver kun delt i Muskelsvindfondens organisation. I øvrigt henvises til Muskelsvindfondens generelle privatlivspolitik, som du finder her.

Kontakt os

Kongsvang Allé 23, 8000
Aarhus C
Tlf 89 48 22 22
info@muskelsvindfonden.dk