Macho med muskelsvind?

Simon Toftgaard Jespersen, formand

23. jun 2021

Vi har nok alle sammen prøvet at være usikre på os selv og vores formåen i forskellige sammenhænge. Noget af det, der har fyldt meget for mig personligt, er maskulinitet og det at være mand med et handicap. I mit tilfælde i en kørestol. Jeg har altid haft en drøm om parforhold og på sigt familie, men i mange af mine ungdomsår havde jeg svært ved at se mig selv som en partner, der skulle være attraktiv for andre.

Det bærende element i min usikkerhed har altid været min fysiske formåen som en heteroseksuel mand, der i fysisk forstand ikke kan ‘rive en kvinde rundt’ seksuelt, men som heller ikke kan skrue en hylde op eller blot bære poserne hjem fra Rema. Umiddelbart kan det virke som en række mindre betydningsfulde evner, men samlet set har de spillet ind i opfattelsen af mig selv som værende en mand.

Maskulinitet er mange ting

Jeg ved ikke selv hvorfor, men jeg har haft en kønsstereotyp opfattelse af, hvad en mand burde kunne og måske endnu mere presserende, hvad jeg i hvert fald ikke kunne. I flere år fik det mig til at trække mig lidt fra at forsøge noget med det modsatte køn, selv om jeg altid har haft enormt mange kvindelige venner.

Det er først efter, at jeg kom i slutningen af tyverne, at jeg for alvor indså, at maskulinitet er mange ting, og at det at være en macho mand ikke ligefrem er noget at stile efter. Man kan sagtens være macho med muskelsvind, hvis det er det, man gerne vil, men jeg kan personligt ikke bruge de gammeldags kønsroller til noget i mit liv.

Det handler om at tro på sig selv og hvile i sit handicap og sine begrænsninger

Simon Toftgaard Jespersen

formand for Muskelsvindfonden

Der vil altid være mange ting, jeg ikke kan, men i stedet for at fokusere på det arbejder jeg med de steder, hvor jeg er god eller har talent. Min oplevelse er, at det handler om at tro på sig selv og hvile i sit handicap og sine begrænsninger. Min kæreste har flere gange fortalt mig, at det er helt afgørende for hende, at jeg altid tør bede om hjælp og er cool omkring det. Hun nævner altid første date, hvor jeg bad hende om at give mig en tår med sugerør. Jeg havde egentlig ikke lyst til at vise den form for fysisk svaghed allerede på det tidspunkt i forløbet, men i dag er jeg glad for, at jeg bare var ærlig omkring mine begrænsninger. Jeg er den mand, jeg er, og da jeg først indså det, blev jeg attraktiv på linje med mange andre.

Vi er Muskelsvindfonden. Vi får ting til at ske. Ved at lytte. Ved at handle. Ved at udfordre. Ved at tage chancer. Ved at inspirere. Ved at råbe op. Ved at blive ved. Og frem for alt: Ved at stå sammen og skabe plads til forskelle og til det gode liv med muskelsvind. Besøg vores sider:

Tilmeld vores nyhedsbrev

Få vores nyhedsbrev cirka to gange om måneden.

Dine data bliver kun delt i Muskelsvindfondens organisation. I øvrigt henvises til Muskelsvindfondens generelle privatlivspolitik, som du finder her.

Kontakt os

Kongsvang Allé 23, 8000
Aarhus C
Tlf 89 48 22 22
info@muskelsvindfonden.dk