Når mode og handicap spiller sammen

Jane W. Schelde. Foto: Ida Dorthea

26. aug 2017

”Det er nok mere et eksperiment end en tøjkollektion.”

Sådan omtaler nyuddannede designer Mathilde Bess fra Kolding Designskole sit afgangsprojekt, hvor hun har skabt tøj til tre kvinder med muskelsvind, der bruger kørestol. For det er netop ikke ”bare” tøj, men mere en undersøgelse af grænsen mellem krop og teknologi. Hvornår er krop krop, og hvornår er det en protese eller en kørestol? Og hvordan man kan konstruere tøj, så det smelter sammen?

The Wheeled Body

Inden Mathilde Bess gik i gang med sit projekt, der har fået titlen The Wheeled Body, vidste hun ikke meget om handicap eller muskelsvind, men blev meget klogere på begge dele i sin research. Ved at tale med flere kvinder md handicap fandt hun bl.a. ud af, at der er et stort behov for tøj til den gruppe.

”Der er et meget begrænset udvalg af tøj til kvinder i kørestol, og der findes ikke nogen, der har en eksperimenterende tilgang til det. Kvinder med handicap har jo ikke en idealiseret krop,” siger Mathilde Bess, som selv er meget tilfreds med resultatet af sit projekt.

”Jeg synes, jeg har fået skabt et projekt, som jeg gerne ville. Et projekt, der er opsigtsvækkende og kan skabe debat,” siger hun. Hun henviser bl.a. til, at resultatet af projektet blev en installation i København i forbindelse med modeugen.

Tre stærke kvinder

Mathilde Bess har skabt 13 stykker tøj til de tre modeller, som alle er kvinder med muskelsvind i kørestol. Kvinderne blev fotograferet i tøjet i deres egne hjem og udstråler helt bevidst tre stærke og selvstændige kvinder.

”Det har været vigtigt for mig at vise, hvad man kan bruge mode til, og hvordan mode kan virke socialt inkluderende. På den måde er det også et opgør med, hvordan modebranchen opfatter kroppen,” siger Mathilde Bess.

Lige nu overvejer Mathilde, hvilken vej hun skal fortsætte sit virke. Om hun skal tage en kandidatuddannelse af mere teoretisk karakter i London, eller om hun skal slå sig ind på at designe tøj til kvinder med handicap ud fra de erfaringer, hun har fået gennem projektet.

Er du interesseret i at høre mere om Mathilde Bess’ projekt, kan hun kontaktes på mail.

Læs også det tidligere tema om Mode og handicap i Muskelsvindfondens blad, Muskelkraft:

Vi er Muskelsvindfonden. Vi får ting til at ske. Ved at lytte. Ved at handle. Ved at udfordre. Ved at tage chancer. Ved at inspirere. Ved at råbe op. Ved at blive ved. Og frem for alt: Ved at stå sammen og skabe plads til forskelle og til det gode liv med muskelsvind. Besøg vores sider:

Tilmeld vores nyhedsbrev

Få vores nyhedsbrev cirka to gange om måneden.

Dine data bliver kun delt i Muskelsvindfondens organisation. I øvrigt henvises til Muskelsvindfondens generelle privatlivspolitik, som du finder her.

Kontakt os

Kongsvang Allé 23, 8000
Aarhus C
Tlf 89 48 22 22
info@muskelsvindfonden.dk