Mennesker med handicap får færre penge end før – alligevel vil regeringen spare på området

Frederik Løkkegaard

07. maj 2024

Regeringen vil spare på handicapområdet. Det står klart efter, at en ny rammeaftale for handicapområdet blev offentliggjort ved et pressemøde sent torsdag eftermiddag i sidste uge. 
Men tallene taler sit klare sprog: Mennesker med handicap får mindre og mindre hjælp. 

Muskelsvindfonden er rasende. Den er rasende over, at regeringen indgår en handicapaftale, hvor ”besparelse” er den helt store overskrift. Regeringen lægger op til en udgiftsreducering på området og kommer med flere forslag til, hvor der kan spares. 

Regeringen har flere gange og igen i går på et pressemøde pointeret, at udgifter på det sociale område er stukket af. Tranæs-udvalget, der er nedsat af Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen, skriver at: 

”Socialområdet er et kernevelfærdsområde, og det har i de senere år været kendetegnet ved store udgiftsstigninger fra år til år.” 

Men ifølge selv samme rapport fremgår det, at hver borger får ca. 15.000 kroner mindre hjælp i 2022 end de gjorde i 2018. Og det har kunnet mærkes fortæller Muskelsvindfonden: 

”Flere af vores medlemmer har de seneste år mistet meget af den hjælp, de ellers har brug for. Vi føler os slet ikke hørt, og vi er bange for, hvad det vil betyde for vores livskvalitet,” siger formand for Muskelsvindfonden Simon Toftgaard Jespersen.

Ingen nye initiativer – hvis de koster mere 

Med regeringens og aftalepartiernes udspil lægges der op til, at der skal spares på området, og at nye og bedre initiativer er velkomne, så længe det ikke bliver dyrere. 

Det er altså helt okay for kommunerne at søsætte nye initiativer til at nå i mål med en omstrukturering – det må bare ikke koste mere, end det gør nu – og helst gerne mindre. 

”Vi er enige i, at en reform er nødvendig, og at forvaltningen på området har sejlet i årevis. Det har vi også pointeret gang på gang. Men vi er nødt til at rette op på skaden og ikke forværre den. Det siger Regeringen selvfølgelig også, at den gør, men jeg har til gode at høre en ekspert udtale, at de her besparelser ikke blot i sidste ende rammer mennesker med handicap – igen,” siger Simon Toftgaard Jespersen.

Tallene taler sit klare sprog 

Ifølge tal fra Tranæs-udvalgets rapport, er de samlede offentlige udgifter til socialområdet er i perioden 2018-2022 steget fra 55,2 mia. kr. til 59,7 mia. kr. En samlet stigning på 8,2 procent. 

Men i samme rapport står der, at antallet af personer der modtager hjælp er steget fra 171.000 til 194.000 i samme periode. En stigning på 13,5 procent. (Kilde: Tranæs-udvalgets rapport – https://sm.dk/Media/638477394132760480/Anbefalinger_til_en_bæredygtig_faglig_og_økonomisk_udvikling_på_socialområdet.pdf) 

Der er altså kommet 23.000 flere personer, der har modtaget hjælp og heraf er ca. 10.000 af dem børn og unge, der er afhængige af hjælpen for at forme et meningsfyldt og værdigt liv. 

”Det understreger, at mennesker med handicap ikke er ansvarlige for den store prisstigning, da de generelt får mindre,” siger Simon Toftgaard Jespersen. 

Et synspunkt som regeringen og aftalepartierne slet ikke har nævnt. 

Vi har forsøgt at få en udtalelse fra Sara Emil Baaring, handicapordfører for Socialdemokratiet (S), men hun er ikke vendt tilbage.

Ikke kun foreningerne, der ryster på hovedet over spareplan

Det er ikke kun de mange handicapforeninger, der ser på den nye aftale med ærgrelse.
Også oppositionspartierne stiller spørgsmål til hele rammen for aftalen. Så sent som i torsdags – dagen for pressemødet – trak Dansk Folkeparti sig fra aftalen, da de ikke kunne godtage en aftale, hvor rammen er at spare: 

”Der er helt sikkert mange af punkterne i aftalen, der er gode. Men stadigvæk er grundpræmissen, at der skal spares penge. Jeg synes, at det er den forkerte vej at gå. Lad os starte med at finde ud af, hvordan vi gør området bedre,” udtaler social- og handicapordfører for DF Mette Thiesen (Kilde: TV-Avisen 

Også Socialistisk Folkeparti (SF) er blevet bedt om at forlade forhandlingerne, da de ikke kunne tilslutte sig den aftale, der blev fremlagt i går: 

”Vi synes, det er den helt forkerte vej at gå, og det er hele grundprincippet i aftalen, at der skal spares,” fortæller handicapordfører for SF Charlotte Broman Mølbæk i et interview med Sundhedsmonitor. 

Vi er Muskelsvindfonden. Vi får ting til at ske. Ved at lytte. Ved at handle. Ved at udfordre. Ved at tage chancer. Ved at inspirere. Ved at råbe op. Ved at blive ved. Og frem for alt: Ved at stå sammen og skabe plads til forskelle og til det gode liv med muskelsvind. Besøg vores sider:

Tilmeld vores nyhedsbrev

Få vores nyhedsbrev cirka to gange om måneden.

Dine data bliver kun delt i Muskelsvindfondens organisation. I øvrigt henvises til Muskelsvindfondens generelle privatlivspolitik, som du finder her.

Kontakt os

Kongsvang Allé 23, 8000
Aarhus C
Tlf 89 48 22 22
info@muskelsvindfonden.dk