Stor tilslutning til medlems-aktiviteter i Muskelsvindfonden

Jane W. Schelde, foto: Kenneth Grymen

23. sep 2022

’Mere for flere’ hedder Muskelsvindfondens netop vedtagne strategi, og noget tyder på, at strategien rammer fint ind i dette efterårs medlemsaktiviteter. I hvert fald er der stor tilslutning til Muskelsvindfondens medlems-aktiviteter og -netværk.

Det tolker Muskelsvindfondens medlemsafdeling som, at både de nye og de mange gamle medlemsgrupper har stor betydning for medlemmerne og har stor værdi for deltagerne.

Tilslutningen er fordoblet på få år i Muskelquinder

Et godt eksempel er medlemsgruppen Muskelquinder, som består af kvinder med muskelsvind, der alle er gående. Netværket begyndt for godt ti år siden og har siden mødtes fysisk en gang om året på weekendkursus. Antal deltagere på kurserne har svinget meget, men siden 2019 er det kun gået op ad.

På kurset i 2019 deltog ca. 10 medlemmer, mens antallet på det seneste kursus i september 2022 nåede op på 21 kvinder. Og i Muskelquinders Facebookgruppe er medlemstallet steget til 130.

En ’powerbank’ at møde andre kvinder

”Og det gode er, at der er kommet mange nye kvinder med. Også nogle, der er blevet diagnosticeret med muskelsvind for nylig. At de kommer med så hurtigt i dette netværk, skyldes måske, at det er en anden generation, end da jeg i sin tid fik min diagnose. Jeg var selv længe om at melde mig til noget,” siger Louise Vistisen, der i sin tid var med til at starte Muskelquinder og i dag er kontaktperson for gruppen.

Og hun er helt overbevist om, at det er værdien af at mødes i dette fællesskab, der giver gruppen succes.

”Jeg vil kalde gruppen for en ’powerbank’. Efter sådan en weekend bliver man tanket op. Samværet med de andre kvinder i samme situation kan noget. Vi taler ikke om vind og vejr, men om meget personlige emner, som har relation til vores situation. Vi er meget åbne og taler på kryds og tværs i dette forum, fordi det er trygt.”

Inspiration, viden – og hygge

Ifølge Louise Vistisen er det kun positivt, at gruppen er vokset. Det betyder, at flere kvinder får oplevelsen af at kunne hente viden, inspiration og erfaringer fra de andre både privat, socialt, fagligt og sygdomsmæssigt. Og så er et vigtigt element også, at man samtidig hygger sig og har det sjovt sammen, siger Louise, som kalder dette forum for et frirum.

På weekendkurset i september bød programmet ud over erfaringsudveksling, snak om at bruge sine ressourcer bedst og accept af sygdommen også af indlæg fra Muskelsvindfondens socialfaglige konsulent Stine Lüthje Munthe om ansøgning af hjælpemidler m.v.

Stor og aktiv Facebookgruppe

Mellem det årlige weekendkursus eksisterer Muskelquinder også som en gruppe på Facebook, hvor medlemmerne kan drøfte diverse problemstillinger og forhold, som de ønsker sparring på.

Gruppen er et lukket forum, men åben for nye medlemmer, der lever op til kriterierne: kvinde og gående med muskelsvind.

Gruppen, som også har oplevet en voldsom stigning i antal medlemmer, har pt. 130 medlemmer.

 

Corona-effekt og målrettet kommunikation

Den større tilslutning til Muskelsvindfondens medlemsaktiviteter skyldes især to ting, mener Muskelsvindfondens medlemschef Peter Kock Hansen.

– Vi er sikre på, at en del af ønsket om at mødes fysisk skyldes eftervirkningen fra corona-pandemien, hvor mange var isoleret hjemme. Men en anden væsentlige årsag er, at vi har arbejdet målrettet på at gøre vores kommunikation til medlemmerne mere direkte og relevant for det enkelte medlem. Og det er lykkedes ret godt, siger Peter Kock Hansen og tilføjer, at det også har stor betydning, at kontaktpersonerne til de enkelte medlemsgrupper gør et godt stykke arbejde.

– De er det direkte bindeled ud til medlemmerne, og det vil vi gerne bygge videre på, siger han.

Styrken ved medlemsgrupper

Noget af det, som medlemsgrupperne og netværket blandt medlemmer kan, er at forbinde og holde sammen.

– Det er styrken i medlemsarbejdet. På medlemskurserne er man ikke den eneste. Der er en forståelse og støtte i de tanker og praktiske overvejelser, som fylder i hverdagen hos medlemmerne. Derfor skal vi også fortsætte med at invitere nye medlemmer indenfor, siger Peter Kock Hansen.

Medlemsgrupperne er typisk sammensat efter at finde ligesindede, men det kan tolkes på mange måder. Det kan være efter køn, alder, diagnose, geografi, gående / kørestolsbrugere, funktionstab, interesser m.m. I medlemsafdelingen vil der fremover også blive kigget på medlemmernes livsfaser, fordi der ofte i det regi vil være fælles punkter, som vil give mening at afspejle i gruppernes aktiviteter.

I 2023 vil der blive skruet op for en mere systematisk kontakt til medlemmerne både via kontaktpersonerne og målrettede nyhedsbreve, opslag på sociale medier m.m.