Kommune forsøger at påtvinge ung mand en værge

Thomas Krog

21. jun 2022

Grundløst krav fra kommunen til mor, der havde fuldmagt i sin søns sager. Kravet kom højst uventet og var uden saglige argumenter

Da Alexander Ring fyldte 18 år, reducerede kommune meget markant den hjælp, han ellers havde fået pga. sin muskelsvinddiagnose. Efter mange og lange kampe på sin søns vegne lykkedes det hans mor, Anne-Mette Ring at få justeret kommunens beslutning, men kun med drypvise og mindre forbedringer. Hjælpen til sønnen er stadig ikke tilstrækkelig til at dække hans behov, og derfor ligger der stadig ansøgninger og ankesager fra Alexander på kommunens bord.

Alexander har muskelsvinddiagnosen Duchennes muskeldystrofi, kan kun bevæge sine hænder og hoved og har brug for hjælp til alt i hverdagen. Som del af diagnosen har han også indlæringsvanskeligheder og kan ikke læse. Derfor har hans mor fuldmagt og har på Alexanders vegne kørt alle sager mod kommunen.

Uventet krav fra kommunen

Alexander Ring

Men midt i sagsforløbet kommer der et højst uventet krav fra kommunen. Kommunen kræver, at Alexander får en værge, og at det ikke må være hans mor. Familien er chokeret. Imens Familieretshuset behandler kommunens anmodning om at give Alexander en værge, sætter kommunen al anden sagsbehandling i stå, så Alexander ikke får den ekstra hjælp, han har brug for.

Familieretshuset er helt enige med Muskelsvindfonden i, at værgemålssagen er absolut grundløs. Først da den afgørelse kommer, tager kommunen sagerne om mere hjælp til Alexander op igen.

Helt ud af den blå luft

”Kravet om værgemål kom helt ud af den blå luft og uden saglige argumenter. Vi kan ikke se det som andet end, at kommunen er blevet trætte af at bruge så mange kræfter på Alexanders sager. Og i stedet for at bevilge ham, hvad han har brug for og ret til, valgte de at ”løse” problemerne med en sag om værgemål,” siger Thomas Krog, politisk chef i Muskelsvindfonden, som tager det som endnu et eksempel på de krumspring, kommunerne finder på for at spare penge.

I stedet for at hjælpe en ung mand til at opretholde sit aktive liv, ramte kommunen hele familien med truslen om værgemål. Det virker som om, der er mindre fokus på den menneskelige og faglige side af sagerne og mere fokus mod bundlinjen, mener han.