Minister Mai Mercado: fremskynd Jimmy-sagen

Suzanne Skærbæk Pedersen

29. jan 2018

Social- og børneminister Mai Mercado mener, at sagen om Jimmy Bent Jensen fra Øster Brønderslev bør fremskyndes, når hans tilstand er fremadskridende. Jimmy har kæmpet for at få en afklaring siden april 2017, og mens han venter på kommunen, bliver han dårligere.

Sagsbehandlingen bør fremskyndes

IT-konsulent Jimmy Bent Jensen er uhelbredeligt syg og fik diagnosen Amyotrofisk Lateral Sklerose i 2016, som er en fremadskridende sygdom, hvor funktionsevnen hastigt svækkes. Siden diagnosen har Jimmy ikke kun kæmpet mod sygdommen, men også mod Brønderslev Kommune. Han har søgt om en personlig hjælper i april 2017, en Borgerstyret Personlig Assistance-ordning, forkortet BPA, som vil give ham mulighed for at leve et selvstændigt liv på trods af sin tabte funktionsevne. Men han fik afslag, og siden har Jimmy ventet på en afklaring.

Nu er social- og børneminister Mai Mercado (K) gået ind i sagen efter et spørgsmål fra folketingsmedlem Karina Adsbøl (DF). Ministeren mener, at både kommune og klageinstans bør fremskynde sagen.

– Jeg har stor forståelse for, at en borger med en fremadskridende sygdom kan have et særligt stort ønske om en hurtig afklaring af sine muligheder for hjælp. Jeg mener da også, at myndighederne i en sådan situation bør søge at fremskynde sagsbehandlingen mest muligt. Det gælder såvel kommune som klageinstans.

Han kan ikke komme på toilettet, når han skal

Medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti Karina Adsbøl rejste sagen efter, at den begyndte at trække ud. Jimmy Bent Jensen klagede til Ankestyrelsen, efter han blev bevilliget hjemmehjælp. Hjemmehjælp betyder for ham, at han ikke kan komme på toilettet, når han ønsker det, at han ikke kan opretholde de fritidsaktiviteter, han havde før, og at han skal i seng på faste tidspunkter, når hjemmehjælperen kommer. Det mener Muskelsvindfonden er en uværdig og lovstridig hjælp for en mand med Jimmys tabte funktionsevne. Muskelsvindfonden har løbende været i dialog med både forvaltningen, udvalgsformand og borgmester, men uden resultat;

– Det virker som om, at kommunen er helt låst fast på deres afgørelse om afslag på BPA-ordning, selvom det klart er i strid med loven. Ankestyrelsen har allerede fastslået, at kommunens  afgørelse er ulovlig, da hjemmehjælp og ledsagerordning slet ikke er nok til at sikre Jimmy en rimelig tilværelse, siger handicappolitisk konsulent i Muskelsvindfonden, Thomas Krog.

Ankestyrelsen påbød Brønderslev Kommune at genoptage Jimmys sag før jul – og mens kommunen arbejder bliver Jimmy dårligere og dårligere.

– Når Jimmy Bent Jensen er så syg, som han er, bør sagsbehandlingen fremskyndes, siger børne-og socialminister Mai Mercado til Nordjyske Stiftstidende.

Ministeren påpeger dog også, at det beror på omstændighederne, hvor hurtigt en sag kan afgøres.

Kommunen virker urokkelig

Selvom Ankestyrelsen har påbudt Brønderslev Kommune at se på sagen igen, er det ikke Muskelsvindfondens indtryk, at de er villige til at ændre afgørelsen. Muskelsvindfonden er nu inviteret til endnu et møde med forvaltningen og udvalgsformanden:

– Vi er glade for, at ministeren er opmærksom på sagen, og at vi er inviteret til møde. Men det vi ønsker nu er ikke mere dialog. Vi har været i dialog med forvaltning og politikere i ti måneder. Nu ønsker vi en afklaring, som giver Jimmy Bent Jensen den hjælp, han er berettiget til efter lovens rammer, og som kan sikre ham et værdigt liv, siger Muskelsvindfondens handicappolitiske konsulent, Thomas Krog, og fortsætter:

Samtidig er det langt fra første gang vi ser, at en borger venter uanstændigt længe på kommunes afgørelse. Derfor håber vi på, at ministeren er villig til at se på en mere holdbar løsning, der kan sikre, at lignende situationer ikke opstår. Eksempelvis at der indføres faste maksimum grænser for kommunernes sagsbehandlings tid, især hvis sagen involverer en borgere med en fremadskridende tilstand, påpeger han.

Du kan læse hele ministerens svar HER.

Brønderslev Kommune ønsker ikke at kommentere en verserende sag.

Vi er Muskelsvindfonden. Vi får ting til at ske. Ved at lytte. Ved at handle. Ved at udfordre. Ved at tage chancer. Ved at inspirere. Ved at råbe op. Ved at blive ved. Og frem for alt: Ved at stå sammen og skabe plads til forskelle og til det gode liv med muskelsvind. Besøg vores sider:

Tilmeld vores nyhedsbrev

Få vores nyhedsbrev cirka to gange om måneden.

Dine data bliver kun delt i Muskelsvindfondens organisation. I øvrigt henvises til Muskelsvindfondens generelle privatlivspolitik, som du finder her.

Kontakt os

Kongsvang Allé 23, 8000
Aarhus C
Tlf 89 48 22 22
info@muskelsvindfonden.dk