Skive Kommune ignorerer regler og svigter 14-årig dreng

Thomas Krog

05. apr 2017

Kristijan Holm Møller er 14 år, har muskelsvind og er derfor afhængig af hjælp. Det ved Skive Kommune. Alligevel står familien uden hjælp, fordi kommunen ikke overholder reglerne til trods for, at ankestyrelsen flere gange har indskærpet reglerne over for kommunen. Familien og Muskelsvindfonden står magtesløse, da Skive Kommune ikke svarer på henvendelser.

Kristjan har behov for en hjælper, og det er kommunens opgave at ansætte Kristjans hjælpere, ikke familiens. Den regel har Ankestyrelsen klokkeklart forklaret Skive Kommune. Alligevel ser kommunen stort på reglerne, og har ladet tingene stå stille, så Kristjan har været uden hjælper et stykke tid. Det er dybt bekymrende.

Sjældent oplevet noget lignende

”Det er jo som det vilde vesten. Skidt med regler. Her er det den stærke der bestemmer. Og Skive Kommune udnytter, at de er den stærke part over for en familie. Selv om situationen generelt bliver værre og værre rundt om i landet, har jeg sjældent oplevet noget lignende, siger Thomas Krog handicappolitisk konsulent i Muskelsvindfonden. og han fortsætter:
”Henvendelser fra Muskelsvindfonden bliver ikke besvaret. Ingen vil tage ansvar for de klare brud på reglerne. Den stakkels sagsbehandler, der mangler svar fra sin ledelse, finder ly bag en arrogant facade. Resultatet er, at en dreng med muskelsvind og hans familie ikke får den hjælp alle er enige om, de har brug for. Skive Kommune vil trods utallige henvendelser ikke sætte dato på, hvornår hjælpen bliver etableret. Det er så uacceptabelt, at vi ser os nødsaget til at gå til pressen”.

Startede for snart et år siden

Sagen startede for cirka et år siden, og udspringer af, at Skive Kommune tilbyder hjælpere en håbløst lav timeløn og samtidig siger til familien, at det er op til dem selv at finde en kvalificeret hjælper, der vil arbejde til den timeløn. Timelønnen bliver anket i foråret 2016

Ankestyrelsen afviser dog i december at tage stilling til timelønnen, da det netop ikke er familiens opgave men derimod kommunens at finde og ansætte de nødvendige hjælpere. Det ignorerer Skive Kommune. Også selvom familiens hjælper har taget konsekvensen af forholdene og har sagt op. Familien står derfor uden hjælp. Sådan er situationen stadig i dag.

Skifter holdning alt efter, hvordan vinden blæser

”I den ene uge siger de, at jeg bare selv kan finde en hjælper på gymnasiet. Da de endelig indrømmer, at det måske er deres ansvar, er det pludseligt svært og tidskrævende at finde en hjælper”, fortæller en frustreret mor, Heike Holm Møller, som et eksempel på, hvordan kommunen skifter forklaring alt efter, hvordan vinden blæser.

”Jeg har en rigtig dejlig dreng, men hans muskelsvind gør, at han kræver noget ekstra. Det har kommunen erkendt. Ankestyrelsen har skåret reglerne ud i pap. Derfor forstår jeg ikke, at jeg står her uden hjælp og ikke kan få hverdagen til at hænge sammen. Uden hjælpen kan min søn f.eks. ikke komme til den fysioterapi, da det ligger i min arbejdstid. Fysioterapien gør, at han kan undgå operationer i begge ankler med risiko for at han aldrig kommer til at gå igen. Så det er alvorligt det her”, slutter Heike Holm Møller.

Vi er Muskelsvindfonden. Vi får ting til at ske. Ved at lytte. Ved at handle. Ved at udfordre. Ved at tage chancer. Ved at inspirere. Ved at råbe op. Ved at blive ved. Og frem for alt: Ved at stå sammen og skabe plads til forskelle og til det gode liv med muskelsvind. Besøg vores sider:

Tilmeld vores nyhedsbrev

Få vores nyhedsbrev cirka to gange om måneden.

Dine data bliver kun delt i Muskelsvindfondens organisation. I øvrigt henvises til Muskelsvindfondens generelle privatlivspolitik, som du finder her.

Kontakt os

Kongsvang Allé 23, 8000
Aarhus C
Tlf 89 48 22 22
info@muskelsvindfonden.dk

Document
Indhold