Sport og tilgængelighed

Jonas Hundebøll

13. apr 2016

Hvad er vigtigst for at skabe en god sportsoplevelse? Muskelkraft har lavet en stikprøve undersøgelse hos Muskelsvindfondens ungdomsgruppe og bedt dem stemme om, hvilke fem kriterier der er essentielle for at skabe en god oplevelse. Hele 27 ud af 29 stemte på, at det er væsentligt, ”at man kan se banen og ikke sidder bag en eventuel kameramand”. Og selv om det kan lyde som en selvfølge, er virkeligheden nogle gange en anden.

Mads Madsen Georgi fortæller:

”Der har været nogle episoder, hvor jeg er blevet placeret bag det ene mål og har kæmpet om pladsen med en kameramand eller en fotograf. Det ser jeg som et tegn på, at handicappladserne bliver nedprioriteret, og det er ikke rimeligt.”

Top ti over de vigtigste ting for at skabe en god sportsoplevelse:
1: At du kan se banen og ikke sidder bag en eventuel kameramand eller lignende
2: At der både er plads til hjælper og venner på pladserne ved siden af
3: At hjælperen kommer gratis med
4: At der er gode toiletforhold
5: At din hjælper kan sidde ved siden af og ikke bagved
6: At handicapparkering er tæt på
7: At du til udeholdets kampe kan sidde blandt udeholdets fans
8: At du kan sidde forskellige steder på stadion
9: At du kan bestille faste pladser på forhånd
10: At der er god tilgængelighed ved boderne

Som det ses på top ti, er det højt prioriteret, at man som gæst kan få hjælperen gratis med ind. Mads Madsen Georgi forklarer:

”Det vigtigt for mig, at min hjælper kan sidde ved siden af mig og ikke bagved, da jeg så ikke kan komme i kontakt med hjælperen.”

Plads til forbedringer

Muskelkraft har som opfølgning taget pulsen på de danske superligastadioner, og generelt er der plads til forbedringer. Kun 4 af 11 stadioner har umiddelbart plads til både venner og hjælper ved siden af, og på BioNutria Park Randers skal hjælperen betale for at komme ind.

Fodboldtabel

De danske håndboldhaller er desværre heller ikke noget tilgængelighedsparadis. Langt de fleste steder er pladserne til mennesker i kørestol placeret på gulvet bag målet. Det betyder, at det er svært at få et overblik over hele banen og spillet. Imidlertid skiller Ceres Arena i Aarhus og Arena Randers sig ud ved at have pladser til kørestolsbrugere på tribunerne på langsiderne.

Bedre forhold kræver ombygninger

Forelagt udfordringerne i forbindelse med tilgængeligheden siger Bodil Kjærgaard, kommunikationschef i Dansk Håndbold Forbund, DHF, som står for afholdelse af landskampe:

”Vi forsøger altid at placere kørestolsbrugere bedst muligt. I enkelte haller vil der dog periodevis være en kameramand foran, men vi plejer at få det til at fungere.” Hun fortsætter:

”Venner og bekendte er dog ikke garanteret plads i umiddelbar nærhed.”

Hvad angår kampe i de danske ligaer har Muskelkraft talt med Divisionsforeningen Håndbold. Direktør Thomas Christensen fortæller:

”Vi har i dag ikke et regelsæt, der gælder faciliteter for vores medlemsklubber. Der findes dog et offentligt regelsæt i forhold til nye byggerier og renovering af bygninger, der tilgodeser kørestolsbrugere.”

Både Bodil Kjærgaard og Thomas Christensen henviser imidlertid også til, at det ofte er de fysiske rammer, som sætter begrænsningerne for placering af gæster i kørestol. Derfor kræver det også, at hallerne enten gennemgår ombygninger, eller at der bygges nye. Forelagt samme spørgsmål siger kommunikationschef Jakob Høyer, Dansk Boldspil Union:

”Input er bragt videre til de ansvarlige på området, og de vil tage det med i deres betragtninger, når stadionkravene skal revideres. Hvorvidt der foretages ændringer beror på en rimelighedsbetragtning af de indkomne ønsker og problemstillinger, der skal afstemmes med de relevante parter. Særligt med hensyn til klubberne, stadionejere og sikkerhedshensyn.”

DBU undlader dog at svare på, hvornår en revidering af det gældende regelsæt fra 2013 kan forventes.

Divisionsforeningen har efterfølgende indkaldt Muskelsvindfonden til et dialogmøde.

På trods af udfordringerne med tilgængeligheden på de danske stadioner og i de danske haller kan Muskelkraft kun opfordre til ikke at lade sig afskrække. Og oplever man som gæst udfordringer og utilfredsstillende faciliteter, så start en dialog med den enkelte klub, så der skabes fokus på tilgængeligheden.