Hjælperordningen bliver ofte kaldt verdens bedste, men i dag er der alt for mange sager, som sammenlagt dokumenterer, at den er ved at falde fra hinanden. Hør hvorfor det ikke må ske fra mennesker, som kender ordningen.
BPA-ordningen, som den i virkeligheden hedder, giver mennesker med handicap større frihed til at leve deres liv, som de ønsker. Med den kan de stifte familie, have fritidsaktiviteter, ses med venner og kolleger eller tage uddannelse. Men hjælperordningen er under pres i kommunerne, og det har store menneskelige konsekvenser.
Mød William, Mads, Sabine, Mette og andre…
Herunder kan du blandt andre møde Mads, som blev truet med at få frataget sin hjælp. William, som har en hjælperordning. Sabine, som frygter for sin søns fremtid – og Otilia, som lever isoleret, fordi kommunen nægter hende en hjælperordning.
Selvstændighed, frihed og medindflydelse på sit liv
Hjælperordningen blev indført i Danmark for at garantere, at mennesker med handicap kan opnå selvstændighed, medindflydelse og frihed til at deltage i fællesskabet og skabe sig den hverdag, de ønsker. I dag udhules ordningen, og alternativet til hjælperordningen er fx hjemmehjælp. Med hjemmehjælp kan du blive tvunget til at tisse på bestemte tidspunkter i løbet af dagen eller komme i seng kl. 21, uden mulighed for at være sammen med vennerne, familie eller kollegerne som alle andre.
Se de korte film, som er blevet til i et samarbejde med Dansk Handicap Forbund, #enmillionstemmer, UlykkesPatientforeningen og Muskelsvindfonden.
Se vores politiske løsninger for at bevare hjælperordningenOtilia på 20 år: Jeg kan kun komme ud af min lejlighed i tre timer om ugen
Otilia føler sig isoleret. Og med god grund. Kommunen vil ikke give hende en hjælperordning, så hun kan ikke komme ud af sin lejlighed i mere end tre timer om ugen. Hun drømmer om en ungdom ligesom andre med fritidsaktiviteter, venner og familie...
Mads: kommunen truede med at tage min hjælp
Mads Larsen er 24 år og har muskelsvind. Han har været meget tæt på at miste sin livsvigtige hjælperordning (BPA). Kommunen truede ham uretmæssigt med at fratage ham hjælpen, og de gik sågar med på toilettet for at se, om han nu også havde behov for hjælp!
Barbara: Jurastudiet kan gennemføres, fordi jeg har en hjælperordning
Barbara Bøgh er 24 år og lever et liv, der på mange måder ligner hendes jævnaldrendes med venner, studier og arbejde. Men Barbaras liv er alligevel anderledes, for hun sidder i kørestol på grund af en ulykke, hvor hun brækkede nakken som 13-årig. Når Barbara alligevel kan passe sine jurastudier, sine venner og sit arbejde, er det udelukkende på grund af hjælperordningen.
William på 20 år: Hjælperordning er afgørende for mit liv
Mød William Reffstrup på 20 år. Siden han blev 18 år, har han haft en hjælperordning. William følger med i, hvordan hjælpen bevilges til unge med handicap, fordi han har venner, som ikke har den rigtige hjælp, og det er rigtig svært for dem at være tilstede - som han kalder det.
Peder: Fra plejehjem til et liv som andre
Peder Stausholm lever et liv fuld af spontanitet og eventyrlyst, og det kan han kun gøre på grund af sin hjælperordning. Han har haft ordningen siden 1984, hvor han var 24 år. Inden da boede han på plejehjem sammen med andre med et fysisk handicap, og forskellen er ikke til at tage fejl af. Alle har ret til at leve, som de ønsker.
Vil du læse mere?
Mohammad lever isoleret
27-årige Mohammad skal planlægge sine toiletbesøg med hjemmeplejen: "Man bliver set som et cpr-nummer," fortæller han. Mohammad har svært ved at løfte et glas oliven, men han kan stadig ikke få mere hjælp i hverdagen.
Se DR's indslagBevægelsen der flyttede dagsordenen
#Enmillionstemmer så dagens lys i 2019, og siden har bevægelsen kæmpet intenst for mennesker med handicap og deres pårørende. Det er lykkes at få handicapområdet på dagsordenen, og bevægelsen har derfor samlet et løsningskatalog.
Se løsningskatalogetLæs mere om hjælperordningen
- 16/01 2019
”Jeg har fornemmelsen af at være under mistanke for at snyde”
- 22/11 2018
Torben med ALS: Jeg tisser ikke på jobbet
- 11/01 2019
Politikere vil sikre hjælp
- 21/11 2017
Jimmy drømmer om at komme på toilettet, når han skal
- 21/01 2021
Når intimitet bliver et vilkår for hjælp
- 22/09 2019
Jeg lukker af for kroppen for at bevare værdigheden