Der er tre lyspunkter i 2021 i Muskelsvindfondens indsamlingsaktiviteter, som ellers har været op ad bakke. Cirkus Summarum, Cirkus Jul og lotteriet Det Store Selleri gennemføres
I to år i træk er Muskelsvindfondens indsamlingsafdeling faldet i et af universets sorte huller, fordi man ikke har fået lov til at lave det, man er god til og allerhelst vil. Nemlig at komme på landevejen med koncertrækken til Grøn. En begivenhed, der normalt skaber glæde og stolthed internt, men også skaber glæde for så mange andre eksternt.
Sådan beskriver indsamlingschef Theis Petersen den følelse, som hans afdeling har, og som især er blevet forstærket af aflysningen af Grøn i år. I otte måneder havde alle medarbejdere arbejdet ihærdigt på at udvikle et koncertformat til Grøn, der kunne leve op til alle coronarestriktioner – afstandskrav, sektionering, mundbind, håndsprit m.m.m.
Et format, der blev nikket anerkendende til fra Folketingets ekspertgruppe i forhold til afvikling af store arrangementer. Men politisk blev der truffet en anden beslutning, som i maj betød aflysning af Grøn i 2021.
Tager nogle gode ting med videre
Men når det er sagt, har de sidste år ikke kun været dårlige, mener Theis Petersen.
”
De sidste år har ikke kun været dårlige
Theis Petersen
indsamlingschef
”2020 og 2021 har også været meget lærerige for os, og vi kan tage nogle gode ting med videre. F.eks. har vi fået bekræftet, at vi er meget omstillingsparate. Vi gik ikke i sort, da vi sidste år måtte aflyse og sendte ansatte hjem. Vi har været kreative og fundet på nye ting og skabt nye processer. Nye samarbejdspartnere er kommet på banen, så vi har ikke tabt læring, men lært noget andet end det, vi troede, vi skulle lære.”
Tre lyspunkter i 2021
Midt i mørket kan Theis Petersen også se tre lyspunkter i 2021: Cirkus Summarum bliver gennemført trods restriktioner, det nye Cirkus Jul bliver lanceret i slutningen af året, og så er der kommet et helt nyt produkt på listen over indsamlingsaktiviteter til Muskelsvindfonden: Det Store Selleri – det vanvittige lotteri.
”Når vi nu ikke kan lave Grøn, har vi kastet os over en ny grøntsag: Det Store Selleri. Og det gør vi, fordi vi er kreative og har en god historie at fortælle. Vi har alle et lod i livet, dvs. vi er alle forskellige og bidrager med forskelligt. Som vores vision siger, er der plads til forskelle,” lyder forklaringen fra indsamlingschefen, som håber, at lotteriet vil komme til at bidrage til Muskelsvindfondens økonomi i flere år frem.
Stort potentiale i Cirkus Jul
Cirkus Jul, som skulle have været lanceret i slutningen af 2020, men blev aflyst pga. corona, bliver en ny stjerne på Muskelsvindfondens arrangementsliste, er Theis Petersen overbevist om. Børne- og familieforestillingen bygger på kendte figurer fra børnelitteraturen: Cirkeline, Orla Frøsnapper, næsehornet Otto, Vitello og Mustafa fra Mustafas kiosk.
“Der er et kæmpe potentiale i Cirkus Jul, fordi det bygger på nogle vigtige værdier: at øge læselysten hos børn og at skabe et fællesskab for familier i juleperioden. Jeg glæder mig rigtig meget til at kunne præsentere forestillingen og håber, at der ikke er så mange corona-restriktioner på det tidspunkt,” siger Theis Petersen.
Cirkus-forestilling på trods
Skal man set nøgternt på afviklingen af Cirkus Summarum denne sommer, var det faktisk på mange måde nemmere at lade være, sende medarbejdere i indsamlingsafdelingen hjem og få kompensation fra staten.
”Det var nemmere for os at gå i dvale, men vi gennemfører på trods. Vi vil hellere gøre noget godt for alle de børn og familier, der har savnet Cirkus Summarum, vise, hvor dygtige vi er selv under alle de restriktioner, vi er blevet pålagt, og samtidig gøre det billigere for staten. Derfor gennemfører vi forestillingerne og tager højde for alle de restriktioner, der kræves,” siger Theis Petersen, som ikke lægger skjul på, at restriktionerne er ”møgbesværlige” og kræver en ekstra indsats af alle – både artister, medarbejdere, samarbejdspartnere og frivillige.
Desuden skal alle leve med den usikkerhed, der stadig vil være i hele perioden: stiger corona-smitten, kan restriktionerne strammes, og Cirkus Summarum kan blive nødt til at tilpasse sig nye krav eller i værste fald lukke ned i en periode.
Ekstra indsats i 2022
Når Theis Petersen kigger frem på 2022, er han ikke bange for, at Muskelsvindfondens brands skal ’miste pusten’, men han indrømmer, at det kræver en ekstra opmærksomhed at give alle events den næring, der skal til for at komme stærkt tilbage.
”Vi skal gøre os ekstra umage i 2022,” siger han og hentyder både til medarbejderstaben, alle samarbejdspartnere og de uundværlige frivillige.
”Vi bliver endnu mere afhængige af vores frivillige og især vores frivillige sektionschefer, som bliver nøglefrivillige i forhold til de nye, der kommer til. Frivillighed er vores DNA, og vi kan ikke kører vores arrangementer uden dem. Så vi får virkelig brug for de frivillige chefer både i rekrutteringen og oplæringen af de nye frivillige.”
Spændende opgaver for ny partnerskabschef
I forhold til samarbejdspartnerne på arrangementerne har de i hele perioden vist stor forståelse for situationen efter aflysningerne, men der venter alligevel Muskelsvindfondens nye partnerskabschef en stor og spændende opgave at få samlet op efter coronakrisen.