Jeg kæmper for at nedbryde had

Henrik Silvius Ibsen

02. dec 2020

Jeg kæmper for at nedbryde had og fordomme om køn og seksualitet, skriver Henrik Silvius.

Hvad kæmper du for – og hvorfor?

LGBT+ Danmark kæmper for lige muligheder og rettigheder for alle personer, der bryder med normer for køn og seksualitet. Det er en enorm vigtig kamp. Vigtig for et miljø, der dagligt bliver mødt af fordomme, diskrimination og hadforbrydelser. Vigtig for mig som foreningens næstforperson. Vigtig for mig som privatperson.

Jeg bryder selv med normen for seksualitet og oplever hver dag et samfund, der ikke inkluderer os alle. Men jeg bryder også med en norm, som foreningen ikke så direkte arbejder for at nedbryde – nemlig normen for krop.

Jeg lever som dobbeltminoritet og har derfor mulighed for at bevæge mig i flere og relativt adskilte miljøer. Jeg oplever et LGBT+ miljø, der først nu har fået øje for personer med handicap. Men jeg oplever i den grad også et handicapmiljø, der sjældent ser andet end sig selv.

Jeg er overbevist om, at minoritetsgrupper kan lære meget af hinanden, og vil komme uendeligt meget længere, hvis der opstod et langt tættere samarbejde. Vi er nemlig meget mere og andet end for eksempel vores seksualitet eller handicapIntersektionalitet skal være noget, alle minoritetsgrupper i langt højere grad indtænker i deres aktivistiske og politiske arbejde. Det kæmper jeg særligt for.

Hvordan kæmper du for ”sagen”?

Der findes nok ikke et kort svar på, hvordan jeg kæmper. Måske kun, at det aldrig foregår med sværd. I foreningen samarbejder jeg med andre ansatte og frivillige om alt fra politiske programmer og oplysningskampagner til Pride-arrangementer og safe-spaces for personer i miljøet.

Men jeg føler også, at jeg er meget aktivistisk uden for mit arbejde. Jeg bruger for eksempel Instagram som platform til at skabe diversitet i en ellers karikeret selfie-fabrik, og i mit tidligere virke som tøjskaber nedsablede jeg forestillingen om, at personer med handicap kun kan lave tøj til personer med handicap.

Dét at være aktivistisk kan betyde så uendeligt meget mere end at kaste protestskilte i vejret, og jeg ved, at aktivisme udøves i langt højere grad, end man måske lige går og tror. Heldigvis.

Hvad er de bedste resultater, du har opnået?

Min aktivisme handler ikke om mine personlige sejre.

Set med dine briller: nytter aktivisme?

Selvfølgelig nytter det! Men hvis du er in it for a quick fix, er det nok ikke noget for dig. Det tager desværre tid at skabe en bedre verden – og vi kan ikke gøre det alene. Alle aktivister, der i dag kæmper, står på skuldrene af tusindvis af andre aktivister. Og mange flere vil i fremtiden stå på skuldrene af os.

Henrik Silvius Ibsen er næstforperson for LGBT+ Danmark.

Vi er Muskelsvindfonden. Vi får ting til at ske. Ved at lytte. Ved at handle. Ved at udfordre. Ved at tage chancer. Ved at inspirere. Ved at råbe op. Ved at blive ved. Og frem for alt: Ved at stå sammen og skabe plads til forskelle og til det gode liv med muskelsvind. Besøg vores sider:

Tilmeld vores nyhedsbrev

Få vores nyhedsbrev cirka to gange om måneden.

Dine data bliver kun delt i Muskelsvindfondens organisation. I øvrigt henvises til Muskelsvindfondens generelle privatlivspolitik, som du finder her.

Kontakt os

Kongsvang Allé 23, 8000
Aarhus C
Tlf 89 48 22 22
info@muskelsvindfonden.dk

Document
Indhold