Kære politikere – glem ikke socialpolitikken

Simon Toftgaard Jespersen

21. sep 2022

Valg. Der er vist ingen tvivl om, at det bliver overskriften på det politiske efterår, vi kigger ind i. Også selv om vi er i et efterår, der til stadighed præges af krig, energikrise, inflation, klimaændringer og en gang corona i kulissen. Der er altså nok at se til politisk også uden et folketingsvalg.

Mens der arbejdes på alverdens internationale udfordringer, kæmper vi i Danmark også vores mere nationale af slagsen, og de fylder mindst lige så meget i en valgkamp. Konservative vil sænke skatten, Venstre vil nedlægge jobcentrene, Socialdemokratiet vil straffe kriminelle hårdere, og Danmarksdemokraterne vil forlænge barselsorloven. Der er mange gode forslag og svære problemer, der ifølge partierne skal løses.

Vi bliver glemt i det store billede

Som menneske med handicap mangler jeg ærligt talt socialpolitikken. Den bliver der ikke talt ret meget om. Som vi i Muskelsvindfonden efterhånden i mange år har råbt højt om, er handicapområdet presset helt i bund. Noget er simpelthen nødt til at blive gjort, hvis vi skal vedblive at være et velfærdssamfund, der holder hånden under de svageste.

Personligt er jeg bange for, at vi bliver glemt i det store billede og spørgsmål om mindre skat, klima, indvandring, forsvar osv. Vigtige ting, men de må ikke ende med at overskygge det hele. Vi har siden sidste valg ventet på evalueringen af det specialiserede socialområde, og de takter, vi så i forsommeren, lover desværre ikke godt for, at vi får vendt skuden og får bugt med det sprængende punkt: økonomien.

Der skal komme styr på finansieringen

Jeg er alvorligt bange for, at vi ikke kommer til at opleve nævneværdige forbedringer for mennesker med handicap, før der kommer styr på finansieringen. Vi kan ganske enkelt ikke spare problemerne væk. Det gør ondt i maven, når økonomiske hensyn vinder over hensynet til det enkelte menneske, men det sker hver dag. Vi skal aldrig acceptere de spareøvelser, vi udsættes for, men vi skal huske, at der i sidste ende også er tale om et systemisk svigt, som den enkelte kommune ikke kun selv er skyld i.

I Muskelsvindfonden vil vi ikke kun bruge valgkampe til at komme ud over rampen med vores budskaber. Vi vil i endnu højere grad få knyttet bånd til nogle af de nøglepersoner, som vi efter et valg skal samarbejde med. De menneskelige relationer er vigtige, og det afgørende er, hvordan vi ser på og hjælper hinanden til at skabe et velfærdssamfund for alle.

Vi er Muskelsvindfonden. Vi får ting til at ske. Ved at lytte. Ved at handle. Ved at udfordre. Ved at tage chancer. Ved at inspirere. Ved at råbe op. Ved at blive ved. Og frem for alt: Ved at stå sammen og skabe plads til forskelle og til det gode liv med muskelsvind. Besøg vores sider:

Tilmeld vores nyhedsbrev

Få vores nyhedsbrev cirka to gange om måneden.

Dine data bliver kun delt i Muskelsvindfondens organisation. I øvrigt henvises til Muskelsvindfondens generelle privatlivspolitik, som du finder her.

Kontakt os

Kongsvang Allé 23, 8000
Aarhus C
Tlf 89 48 22 22
info@muskelsvindfonden.dk