Mats Steen opbyggede tætte venskaber via computerspil

Af Ann-Lisbeth Højberg

17. feb 2022

Anmeldelse: Tankevækkende bog om online-venskaber fortalt af norsk far, der først forstod betydningen af sin søns online-liv ved sønnens begravelse

Bogen ’Om natten lyser stjernerne’ giver et tankevækkende indblik i dagliglivet i en familie, hvor der er en søn med muskelsvinddiagnosen Duchennes muskeldystrofi (DMD). Bogen er et tilbageblik på sønnen Mats Steen, fra han var helt lille, til han bliver en ung mand. Det er hans far, Robert Steen, som skriver bogen efter Mats’ død, men bogen er suppleret med mange små citater fra Mats´ blok.

For mig var bogen et fint kig ind i en familie med et barn og senere et ungt menneske med DMD, og den var særligt en øjenåbner i forhold til computerspils betydning for venskaber.

Bogen: ”Om natten lyser stjernerne”

Forlag: Aschehoug

Sprog: norsk

År: 2020

Når forældre – og andre – er bekymrede over børns mange timer foran computerskærmen, kan bogen give et dybere indblik i, hvilken betydning online-venskaber kan have.

Bekymringer, men også glæder

Mats´ far beskriver på en fin og inddragende måde, hvordan hverdagen har været fra det tidspunkt, hvor familien får diagnosen til begravelsen, hvor der til forældrenes store overraskelse kommer personer fra andre lande, som tilsyneladende har kendt Mats rigtig godt.

Bogen indeholder bekymringerne og smerterne, når sygdomsprogressionen viser sig igen og igen, men også glæderne over livet og over familien.

Mats’ forældre er bekymrede for hans manglende deltagelse i sociale sammenhænge og hans mange timer bag skærmen. De forsøger at skubbe ham ud i lokalsamfundet sammen med andre unge mennesker, men oftest sidder han i mange timer og spiller spil i stedet for.

Mats udlever drømme via spil

”Der er så mange ting, som jeg har lyst til at gøre, men lænkerne holder mig tilbage. Heldigvis har jeg fundet en udvej: gaming. Jeg fyrer op under maskinen, og så forlader jeg denne verden. Det er ikke en skærm, men en port til, hvor end dit hjerte måtte ønske.”

Mats Steen

For Mats betyder online-venskaberne utroligt meget. Han optræder som andre udgaver af sig selv og får venner, som ser ham som den person, han ønsker at være. Hans mange timer bag skærmen er ikke et forsøg på at få tiden til at gå, men tværtimod her, hvor han kan få udlevet mange af de ting, han ikke har mulighed for, når han er sammen med klassekammeraterne.

Det er ikke, fordi Mats foretrækker computerspillene frem for de unge mennesker i sin nærhed. Han har brugt meget energi på at være så dygtig i skolen som muligt. Men han har ikke kunnet skubbe sig selv ud i en mere social deltagelse i dagligdagen. En ting, som han fortryder. F.eks. skriver han i sin blog: ”Der er så mange ting, jeg er gået glip af. Venner, jeg kunne have fået, hvis bare jeg havde tvunget mig selv til at være lidt mere social.”

Som det fremgår af hans blok, har han også været ensom. Han skriver f.eks. ”I World of Warcraft har jeg flirtet og været sammen med flere kvinder, men det kan aldrig blive helt det samme.”

Han oplever andre, der bliver kærester eller personer, der bliver gift, hvor han giver udtryk for, at han glæder sig på deres vegne. Samtidig giver han udtryk for, at han er ked af det, fordi han ikke oplever at have de samme muligheder.

Kan mere i online-verdenen

Men online-venskaberne har meget stor betydning for Mats. Han skriver i sin blok: ”Det er ikke en skærm, men en port til hvor end dit hjerte måtte ønske.”

”I den virtuelle verden ser man sjælen, hjertet og hovedet placeret i en passende smuk og stærk krop. For sådan er det: her ser vi alle godt ud.”

Mats Steen

Det er her i det virtuelle univers, hvor han udlever alle sine drømme. Venskaberne udspiller sig ikke kun i spillene, men personerne, han spiller med, bliver også venner, som han opbygger tætte og gode venskaber sammen med.

Han har lange snakke online, finder en kæreste online og kan mange ting online, som han ikke kan i den virkelige verden. Efter hans død modtager forældrene mange breve fra personer rundt omkring i verden, som fortæller om den store betydning, Mats har haft for dem og om de tætte venskaber, de har opbygget gennem årene.

Ann-Lisbeth Højberg er ergoterapeut, master i Social Integration, i RehabiliteringsCenter for Muskelsvinds forsknings- og udviklingsafdeling.

Flere citater fra Mats Steens blog, som er nævnt i bogen: "Om natten lyser stjernerne"

”I Azeroth påtager jeg mig forskellige personligheder. En dag er jeg Ibelin Redmoore, en kendt detektiv og adelsmand. Han kæmper mod onde kræfter, flirter med kvinder og får venner og fjender, uanset hvor han går.

Dagen efter er jeg måske i et mere opløftet humør og iføre mig hatten til Jerome Walker, en eventyrer og revolvermand med Texas-accent og med klare mål. Han er lidt af en spøgefugl, tager aldrig livet alvorligt og siger aldrig nej til fest med gode venner.

I mit virkelige liv forsøger jeg at være positiv. Jeg kæmper mod modgang og nedture og forsøger at have et smil på læberne.”

…………………………………………………………………………………

”På den videregående uddannelse var der fester, attraktive piger og knallerter. Der var så mange ting, som en 17-årig gut kunne ønske sig, men det var drømme langt udenfor min rækkevidde. Når skoleklokken ringede, blev jeg revet ud af mine fantasier, præcis som jeg skulle til at hente den pæneste pige og køre hende til et romantisk sted. Vel – drømme er fine på den måde, at du altid kan opsøge dem igen.”

…………………………………………………………………………………

”Det var en fredelig, varm aften i Azeroth. Nogle få venner sad rundt om bålet og delte drikke og gode historier. En god ting ved virtuel øl er, at du ikke bliver fuld. Du lader bare som om.
Mens vi sad der, kom en mørkhåret, mystisk skønhed ud fra skoven og slog sig ned ved bålet. Jeg er ikke sikker på, hvordan det begyndte, men hun drillede og flirtede med min karakter, og jeg kunne lide det. Jeg var 17 år dengang og havde ingen idé om, hvordan jeg skulle tilnærme mig en pige. Det at være handicappet og sidde i kørestol gør noget ved din selvtillid. I online-verdenen så hun ikke kørestolen. Alt hun så, var min sjæl, hjertet og hovedet, som jeg klogt nok havde placeret i en passende smuk og stærk krop, for sådan er det i den virtuelle verden. Vi ser alle godt ud. Så denne attraktive pige fortsatte med at forvirre mig, og jeg var ikke vant til at blive flirtet med på den måde. Der var noget spændende ved hende. Humoren, måden hun var på, og hvordan hun udtrykte sig. Jeg var solgt.
Pludselig kyssede hun mig – før hun forsvandt ind i skoven. Det var bare et virtuelt kys, men jeg mærkede det. Min karakter blev bare siddende uden at ane, hvad der var næste træk.”

Citater fra Mats Steens blog er oversat til dansk med forlagets accept.