Ny børneserie på Ramasjang: Vi er Pelle og Maise

Suzanne Skærbæk Pedersen. foto: Plus Pictures

12. okt 2017

Tvillingerne Pelle og Maise på syv år er meget ens – og dog vidt forskellige. Selvom de er født samme dag, er lige intelligente, deler værelse, går på samme skole og begge hader ost, er der meget, der ikke er ens. Maise har muskelsvind. Det har Pelle ikke.

Det er søndag. Pelle keder sig og går rastløst rundt, mens Maise leger med sin veninde. Pelle er lækkersulten og plager alle om slik. Til sidst lover han Maise, at hun og veninden godt må klæde ham ud, hvis hun giver ham noget lækkert.

Sådan starter de første afsnit af webserien ’’Vi er Pelle og Maise’’. Serien handler om tvillingerne Pelle og Maise på syv år og deres hverdag. Hver morgen står de op på samme tid, spiser morgenmad, børster tænder, tager i skole og går til fritidsaktiviteter – men på hver deres måde.
Maise skal nemlig have mere hjælp, da hun har muskelsvind, og hun er ofte på sygehuset eller til behandlinger. Pelle er i evig bevægelse, og nogle gange glemmer han, at Maise ikke kan, det samme som ham. Se i videoen herunder, hvorfor Maise ønskede at være med i serien.

 

Bare almindelige søskendekonflikter – og ikke muskelsvind
Det var sjovt, men også hårdt for familien at have et kamera inde på livet i de fem måneder, som optagelserne til de 20 afsnit varede.

”Det var hårdt at skulle finde overskuddet i en i forvejen presset hverdag med sygdom og fritidsaktiviteter. Men det har også været fedt, at se hvordan mange af Pelle og Maises konflikter jo ikke skyldes muskelsvind, men bare almindelige søskendekonflikter,” sige Maises mor, Jane Brostrøm og fortsætter:

”Det har været vigtigt for os at vise udadtil, at vores familieliv på mange måder ligner andres, men alligevel på visse områder er helt anderledes. Det er fedt at se i optagelserne, hvordan Maise, trods hendes handicap, er fuld af livsglæde, og ikke sidder i et hjørne og holder sig tilbage.”

Det er irriterende, når de glor på min kørestol

Maise havde en klar mission med at være med i serien. Hun håber, at hun kan at gøre en forskel for andre børn med handicap. Og ikke mindst for sig selv. Hun hader det nemlig, når folk glor på hende.

”Det er bare så irriterende, når folk kigger på min kørestol. Så når jeg har været med i serien, så håber jeg, at de vil holde op med at kigge, fordi så har de jo set den, siger hun.

Foto: Plus Pictures

Nedbryde fordomme om kørestole i børnehøjde

Serien giver et indblik i et søskendeliv, som søskende er flest, men vi får også et sjældent indblik i en hverdag med muskelsvind i børnehøjde. Og det er vigtigt, mener Muskelsvindfonden.

”Det er dejligt, at DR nu aktivt gør noget for at nedbryde fordomme. Når børn ser, at andre børn kan bruge kørestol og alligevel have de samme interesser som dem selv, så viser DR, at det ikke er anderledes at tale med Maise i kørestol end med alle mulige andre. På den måde hjælper Maises optræden i TV konkret med at nedbryde barrierer, og det er sejt. Det er i det hele taget sejt, at hun og Pelle tør stå frem. Kæmpe respekt for det,” siger Lisbeth Koed Doktor, formand for Muskelsvindfonden.

Det er netop meningen, at serien skal give et indblik i, hvordan det er at være søskende til en med et handicap. Og så gøre det i børnehøjde. Mette Mailand er producer på serien, som produceres af Plus Pictures for DR Ramasjang:

“Med serien om Pelle og Maise vil vi fortælle om søskendeliv, og om at hverdagens små og store begivenheder kan opleves forskelligt alt efter, hvem der fortæller om det. Pelle og Maise er tvillinger, og deres hverdag i familien ville have været mere ens, hvis det ikke var for Maises muskelsvind. Serien skal vise, hvordan Maise lever med sit handicap, og hvordan Pelle lever som søskende til en søster med et handicap samtidig med, at de er helt almindelige søskende. Vi har fokuseret på det almindelige i den specielle livssituation begge tvillinger har, og der igennem givet andre børn mulighed for at få indsigt i, hvad det vil sige at leve med et handikap,” siger producer Mette Mailand.

Webserien får premiere den 13. oktober. Serien henvender sig til børn i 3-6 år.