Ny YouTube-kanal
for børn og unge
med handicap

Muskelsvindfonden er i fuld gang med at skabe en YouTube-kanal for børn og unge med handicap, hvor børn og unge er medskabere af alt indhold. Kanalen er skabt af, med og for børn og unge og støttet af Østifterne. Den går i luften den 3. december 2022

Redaktionen, foto: Jakob Boserup
onsdag den 12. okt.

På den Internationale Handicapdag den 3. december vil en helt ny YouTube-kanal åbne streaming-dørene. En gruppe børn og unge med muskelsvind har de seneste måneder knoklet for at lave indhold til kanalen. Ingen unge er ens – og derfor vil kanalen også byde på forskelligt indhold alt sammen samlet et sted.

Børn og unge med handicap er vores rollemodeller. De er nysgerrige og vant til at vende ting på hovedet for at få deres hverdag til at lykkes. Det er unge selv, som har fået idéen til kanalen og tydeligt har givet udtryk for, hvad de har lyst til at lave

Suzanne Skærbæk Pedersen

Journalist og projektleder

– Børn og unge med handicap er vores rollemodeller. De er nysgerrige og vant til at vende ting på hovedet for at få deres hverdag til at lykkes. Det er unge selv, som har fået idéen til kanalen og tydeligt har givet udtryk for, hvad de har lyst til at lave. Det er derfor ikke en kanal, som kun handler om handicap, men også om alt det andet, som interesserer dem. Derfor vil vi præsentere en kanal, som afviger fra andre kanaler, da indholdet vil være meget forskelligt – præcis som de unge, siger projektleder i Muskelsvindfonden Suzanne Skærbæk Pedersen. 

Repræsentation er vigtig 

I en tid hvor der har været en del debat om betydningen af repræsentation af minoritetsgrupper blandet andet i kølvandet på Disneys fortolkning af havfruen Ariel som en mørk pige, er det også vigtigt at sætte fokus på repræsentation af mennesker med handicap. 

Ifølge DR Medieforskning er YouTube de unges foretrukne streamingmedie sammen med TikTok. YouTube er landets mest benyttede streamingunivers med en rækkevidde på 54 procent i 2021

– Vi laver indhold til ‘Generation Unfollow’, hvor det ikke handler om at følge så mange medier som muligt, men om at følge det helt rigtige autentiske indhold. Børn og unge er i høj grad individualister, som igennem kanalen har fundet et arbejdsfællesskab, som er helt uperfekt. Vi stræber efter det “pærfekte”, siger Suzanne Skærbæk Pedersen.

Online og offline 

Hele kanalens tilblivelse og indhold er især centreret om flere årlige fysiske YouTube BootCamps, hvor de kommende youtubere og juniorredaktører samles på Musholm – Ferie – Sport – Konference center i Korsør. Her dygtiggør de sig inden for alle facetter af videoproduktion fra live-sending til redigering, til værtsrollen til reporter. Det kræver et helt team at få kanalen til at køre.

Muskelsvindfonden støtter op om fællesskabet, da foreningen ved, hvor vigtigt fællesskaber er for unge med muskelsvind. Vigtige fællesskaber kan blandt andet være med til at modvirke ensomhed blandt unge. Samtidig kan det modarbejde fordomme blandt andre børn og unge.

Jeg er så glad for at være med i YouTube-projektet, da jeg kan få en platform til at fortælle åbent om livet med et handicap og samtidig få gjort op med det distancerede og tabuiserede forhold nogle (især børn og unge) har til personer med handicap

Laura Kehler

Gymnasieelev

– Jeg er så glad for at være med i YouTube-projektet, da jeg kan få en platform til at fortælle åbent om livet med et handicap og samtidig få gjort op med det distancerede og tabuiserede forhold nogle (især børn og unge) har til personer med handicap. I øvrigt får jeg nu også en platform til at dele en hobby, som jeg altid har gået meget op i, fortæller Laura Kehler på 17 år, som laver sminke-videoer til kanalen.  

Talentudviklingen af de unge har også en positiv indvirkning på deres videre liv, fortæller projektlederen. 

-Udover at de unge får reelle kompetencer, som de kan bruge senere inden for videokommunikation, så udvikler de også deres sociale kompetencer. En af de unge var meget nervøs i forbindelse med et interview, da hun havde social angst, men hun fandt styrken, og det blev en kæmpe sejr for hende, og nu kan hun slet ikke få nok af at interviewe folk, fortæller Suzanne Skærbæk.

Kanalen er et tre-årigt projekt støttet af Østifterne, som er en forening, der hjælper mennesker gennem støtte til skadeforebyggelse, uddannelse eller almennyttige aktiviteter.  

Det er målet, at kanalen skal være bæredygtig efter tre år, så de unge kan drive den videre med støtte fra Muskelsvindfonden, hvor BootCamps bliver en fast medlemsaktivitet. 

Læs mere om projektet her

Vi er Muskelsvindfonden. Vi får ting til at ske. Ved at lytte. Ved at handle. Ved at udfordre. Ved at tage chancer. Ved at inspirere. Ved at råbe op. Ved at blive ved. Og frem for alt: Ved at stå sammen og skabe plads til forskelle og til det gode liv med muskelsvind. Besøg vores sider:

Tilmeld vores nyhedsbrev

Få vores nyhedsbrev cirka to gange om måneden.

Dine data bliver kun delt i Muskelsvindfondens organisation. I øvrigt henvises til Muskelsvindfondens generelle privatlivspolitik, som du finder her.

Kontakt os

Kongsvang Allé 23, 8000
Aarhus C
Tlf 89 48 22 22
info@muskelsvindfonden.dk