Sundhed er mere end vores krop og formåen

Af Simon Toftgaard Jespersen. Foto: Per Bergmann

07. feb 2020

Stræben efter sundhed fylder meget i vores samfund og det mediebillede, vi navigerer i. Sund er noget, man gerne vil være. Både af hensyn til sig selv, men også af hensyn til den måde, som andre opfatter en på. Men hvad er sundhed egentlig, og hvad er sundt?

Når jeg tænker over det, så har jeg på mærkelig vis et helt klart billede af, hvad sundhed er. Især hvis jeg skal sige det første, der falder mig ind, som måske er resultatet af sociale medier som Facebook og Instagram: En slank krop, hvide tænder, lettere solbrun hud på et menneske i en eller anden yogapositur. Det er sundhed. Eller er det?

Der findes ikke en form for sundhed, der er mere rigtig end andre

Svaret er selvfølgelig nej, men det er ærligt talt det, der falder mig først ind. Sundhed er meget mere end måden, vi ser ud på. Sundhed er meget mere end vores krop og formåen. Og heldigvis for det. Jeg og sikkert mange af jer, der læser med, er meget langt fra at ligne den filterbelagte Instagram-person, men det gør os jo ikke til usunde.

Det er vigtigt at huske. Men netop fordi krop og opfattelse af, at der findes en form for sundhed, der er mere rigtig end andre, så støder vi i disse år også på de såkaldte kropsaktivister. Mennesker, der hylder og sætter fokus på det, der af samfundet anses som usundt, men ikke nødvendigvis er det.

Jeg har også været træt af en fold hist og her

Selvfølgelig har jeg også selv til tider drømt om en Peter André-sixpack, og jeg har også set mig selv i spejlet og været træt af en fold hist og her. Det er klart. Men kropsaktivisterne er befriende i erkendelsen af, at sundhed er en generel betragtning af vores velvære som menneske.

Selv har jeg erkendt, at sundhed for mig handler mere om det mentale og det, at jeg har det godt med at være Simon

Selv har jeg erkendt, at sundhed for mig handler mere om det mentale og det, at jeg har det godt med at være Simon. Også med runde kinder og en mave, som altid vil se stor ud, når rygskoliosen er massiv.

Jeg har taget et anderledes valg

Indrømmet, så går jeg nogenlunde op i, hvad jeg spiser, men det handler imidlertid lige så meget om, at jeg gerne vil kunne præstere i jobbet, privatlivet osv. På den anden side har jeg taget et anderledes valg om, at jeg bevidst ikke vil arbejde for at blive slank. Jeg vil langt fra kalde mig selv for kropsaktivist, men min erfaring siger mig, at jeg har brug for lidt at ‘stå imod med’. Som man siger.

Om det er derfor, at jeg kun meget sjældent er syg, det ved jeg ikke, men jeg føler mig i hvert fald sund. Hvordan man selv føler sig, er det vigtigste.

Indlægget fra Muskelsvindfondens formand Simon Toftgaard Jespersen indgår i temaet “Sund & Pærfekt” i Muskelkraft.