Ulla: Det er en menneskeret at kunne komme rundt i byen i kørestol

Ulla Søberg Jakobsen

02. nov 2020

Ulla Søberg Jakobsen har stiftet “Tours on Wheels”, som viser Aarhus fra en kørestol. Et hav af politikere har efterhånden fået turen, og det nytter.

Hvad kæmper du for – og hvorfor?

Jeg kæmper for en bedre tilgængelighed for kørestolsbrugere igennem Tours on Wheels. Jeg mener, det er en menneskeret at kunne bevæge sig rundt i byen uden at skulle føle frygt eller blive set som en uventet gæst i byrummet.

Hvordan kæmper du for ”sagen”?

Vi giver personer, som normalt bevæger sig rundt i byen til fods, mulighed for at opleve, hvordan det er være kørestolsbruger.

Dette gør vi ved at planlægge ture, hvor personerne oplever de udfordringer, vi som kørestolsbrugere oplever næsten dagligt. Det kan være på indkøb, køb af bland-selv-slik, toiletbesøg, eller hvor svært det kan være at komme op/ned ad fortove.

Turene bliver dokumenteret med billeder, som tydeligt viser, hvad der er skidt eller godt i forhold til tilgængeligheden. De bedste billeder bliver offentliggjort på Facebook-siden ’Tours on Wheels’ samt på Instagram. På den måde har alle mulighed for at blive inviteret ind i vores verden.

Alle er velkomne til at komme med på en tur sammen med os. Det er lige meget, om du er skoleelev, studerende, er på efterløn, arbejder i kommunen eller er politiker.

Turene har givet os mulighed for at fortælle dem, der bestemmer, hvor skoen trykker. Enten ved at vise dem billederne, eller hvis de selv har været på en tur eller hørt om oplevelsen fra andre.

Hvad er de bedste resultater, du har opnået?

Før sommerferien 2020 udkom en rapport, som viser, hvordan man med omtanke, planlægning og kreativitet kan skabe en by, som er god for mennesker i kørestol. Det er noget af det, jeg er mest stolt af. Rapporten viser nemlig, at hvis man handler på en konstruktiv måde, når man oplever noget, som ’pisser’ en af, sker der en forandring.

Set med dine briller: nytter aktivisme?

Ja, aktivisme dur, men det kræver, at man er vedholdende, ikke giver op, når man oplever forhindringer på vejen og finder folk, som kan bakke en op, når der kommer udfordringer.

Ulla Søberg Jakobsen er stifter af sagen Tours on Wheels.

Document
Indhold