Det giver god mening både at forske og møde brugere

Jane W. Schelde, foto: Tor Birk Trads

21. sep 2022

Psykolog Lone Knudsen er både forsker og konsulent i RehabiliteringsCenter for Muskelsvind. Hun føler sig privilegeret ved at kunne nørde med detaljer og bagefter overføre sin viden til det kliniske arbejde

Det kan godt være, at Lone Knudsens skrivebord ser rodet ud med mange bunker papirer, men hun har også mange bolde i luften som både forsker, konsulent og psykolog i RehabiliteringsCenter for Muskelsvind. Hun hævder dog, at hun hurtigt kan finde det, hun har brug for.
”Mit skrivebord så meget værre ud, da jeg var yngre,” siger hun med et grin.

Et privilegeret job

Lone Knudsen, 43 år, har været ansat i RCFM i fire år og er rigtig glad for sit arbejde og den vekselvirkning, der ligger i hendes stilling som forsker, konsulent, psykolog og underviser. Ikke to arbejdsdage er ens, og det kan hun godt lide.

”Jeg føler mig virkelig privilegeret i mit job, fordi jeg også får lov at fordybe mig og nørde. Jeg elsker, at jeg kan kombinere det kliniske arbejde med forskning. Begge dele er vigtige, og jeg vil ikke undvære nogen af delene,” siger hun og uddyber:

Vigtige egenskaber

De vigtige egenskaber i Lone Knudsens job som psykolog, forsker og konsulent: langsommelighed, tålmodighed og pauser.

Hun skal kunne udholde pauser, for det er tit pauserne, der giver anledning til at tænke - også på det, der er svært, mener hun.

”Når jeg sidder i det kliniske arbejde, ser jeg nogle problemstillinger, som vi ikke ved så meget om, og som ikke er beskrevet. Og så kan jeg få lov at dykke ned i det forskningsmæssigt og finde nogle svar, som jeg bagefter kan omsætte til det kliniske arbejde. På den måde hænger det supergodt sammen.”

Som forsker kan det ind imellem være en udfordring at få brugt den viden, man får gennem sin forskning. Men i RCFM er der netop stor opmærksomhed på at få ført den viden, som bliver skabt i RCFM’s Forsknings- og Udviklingscenter (FU), tilbage til praksis. Samtidig bliver det også prioriteret højt at få publiceret resultaterne af forskningsprojekterne i internationale tidsskrifter for at få bredt viden ud til andre lande.

”Det er faktisk et af målene med alt det, vi laver i FU. Vi forsker på et plan, der bestemt kan bidrage med noget på internationalt plan. Vi bliver også spurgt, om vi vil fortælle om vores forskning på konferencer i udlandet,” siger Lone.

”Der opstår ofte dilemmaer i mit arbejde, og så er det både rart og nødvendigt at kunne dele det med mine kolleger. ”

Lone Knudsen

Psykolog, forsker og konsulent

Arbejdsglæde, når det batter noget

Psykolog Lone Knudsen

Når Lone Knudsen skal forklare, hvornår hun oplever succes i sit arbejde, og hvad der giver hende arbejdsglæde, er det flere ting. Når hun f.eks. kan se, at hendes rådgivning eller psykologsamtaler er med til at rykke på noget hos en bruger i RCFM, så der sker en positiv udvikling i personens situation. Eller når hun finder svar i sin forskning, som bliver publiceret og kommer ud i verden og samtidig bliver ført tilbage til praksis, så hun kan se, at det batter noget.

”Men det er også givende for mig, når vi har kurser for patienter og pårørende, og jeg kan se, at de får meget ud af at snakke med hinanden. Det kan godt være, at jeg har sat rammerne for snakken, men det, der rykker mest, er, når de hører om andres erfaringer. Det er mægtig givende,” siger Lone.

Hendes rolle i disse kurser er ofte at tage fat i de svære emner. Når hun tør snakke om dét, der er svært, bliver det ofte lettere for deltagerne at åbne op, lyder hendes erfaring.

Det giver noget til mit eget liv

Et af de områder, som Lone arbejder med, er patienter med diagnosen ALS (Amyotrofisk Lateral Sklerose) og deres pårørende. Sygdommen er meget alvorlig og hurtigt fremadskridende, og patienten lever som oftest kun få år. Døden kommer derfor til at fylde meget hos disse familier.

”Inden jeg fik jobbet i RCFM, gjorde jeg mig mange tanker, om det ville være for tungt og hårdt at arbejde med. Men jeg synes, det er så givende at arbejde med disse patienter og pårørende. Jeg kan virkelig bidrage med noget, selv om jeg ikke kan tage diagnosen væk,” siger hun.

Men hendes arbejde giver også anledning til mange tanker om hendes eget liv og dødelighed.

”Det giver mig en enorm værdsættelse af min egen hverdag og ikke at tage alt for givet. Så det giver også noget til mit eget liv,” siger hun.