Hvad betyder
Cirkus Summarum
for dig?

Vi har stillet spørgsmål til to kendte figurer fra DR’s Ramasjang-univers, som har optrådt i Cirkus Summarum i flere år. Hvad betyder Cirkus Summarum for dem, og hvad kommer de til at savne i år, hvor Cirkus Summarum er aflyst? Læs svarene fra Hr. Skæg og Rosa fra Rouladegade herunder.

Foto: Montgomery

Hårdt arbejde og følelsen af at være barn igen

 Rosa Nyholm, alias Rosa fra Rouladegade 

1. Cirkus Summarum er for mig…

en mulighed for at lave noget kæmpestort til de allermindste. Det er det sted, hvor jeg kan udleve drømmen om at få bygget em kæmpe trampolin-stegepande og lokke mine kolleger i pandekagekostumer, tegne et cocktailglas i Onkel Reje størrelse og se det blive bygget, eller få 2000 mennesker til at synge med på gamle børnesange spillet af Danmarks bedste bigband.

Det er en kombination af ekstremt hårdt arbejde og en vidunderlig følelse af at være et barn, der leger igen.

 2. Da de i sin tid spurgte, om jeg ville være med i cirkus, tænkte jeg…

det er lige mig! Højdepunktet i mine barn- og ungdomssomre var at være med min teaterforening på sommerlejre rundt i Europa i et kæmpe cirkustelt, der kunne det hele: Teater, musik, fest, fællesspisning og regnvejsdage.

 3. Det skøreste, jeg har oplevet ved Cirkus Summarum, er…

mine kolleger. De overrasker mig hver sommer, og det er noget af det, jeg kommer til at savne mest i år.

At se Mikkel (Hr skæg) bruge en hel dag, inklusiv sine sparsomme pauser, på at lede efter en publikummers rokketand i popcorns smulderet under tribunerne. Og finde den!

At se Signe tisse i bukserne af grin ved siden af mig på scenen, inden hun skal ud til otte mennesker, der står klar til at give hende et lynskift. Bruge hver dags pause inden pruttenummeret på en lang samtale om døden med Mads (Onkel Reje)

At se Kristian blive rasende (med rette) og skælde alle ud inde fra den papbil, som han ikke kan få af.

At trøste Mille et halvt minut, inden hun skal 10 meter op i luften eller se Silja blive rørt af samme sang hver dag. Det er skørt og et stort privilegium at komme tætte og tættere på de her mennesker hvert år.

4. De frivillige i Muskelsvindfonden er …

uundværlige, meget loyale og gode til at holde fest!

5. Når jeg nu ikke skal optræde i Cirkus Summarum til sommer, skal jeg …

holde min datters tre-års fødselsdag uden at skulle på arbejde.

6. Jeg kommer til at savne …

det store skabende fællesskab fra popcornsælgeren til cirkusdirektøren fra cirkustjener til publikum.

Jeg kan knap huske en sommer uden cirkus

Mikkel Lomborg, alias Hr. Skæg 

1. Cirkus Summarum er for mig …

visheden om en sommer omgivet af gode venner og smukke, kloge, kreative mennesker, som i stor flok løfter en kæmpe opgave, der giver utroligt mange børn og voksne sommerens bedste oplevelse. Cirkus Summarum er også en chance for at lave noget helt unikt sammen med min familie. Noget, der hvert år er nyt og spændende og får både min bonusdatter og min biologiske datter til at vokse og udvikle en solid og sund kerne af selvværd og livsmod.

2. Da de i sin tid spurgte, om jeg ville være med i cirkus, tænkte jeg …

​ikke i to sekunder, før jeg sagde ja! Tanken om at mødes med mine venner fra børne-tv og lave cirkus i et kæmpe telt med DR’s Big Band som Cirkusorkester en hel sommer, lød som den sjoveste og fedeste idé, jeg nogensinde havde hørt. Det viste sig at være endnu bedre.

3. Det skøreste, jeg har oplevet ved Cirkus Summarum, er …

​Der er 1000 skøre og sjove og smukke og vemodige historier fra mine 10 somre med Cirkus Summarum. Jeg ANER ærligt ikke, hvilken jeg skal vælge…hmm…dengang Bruno tabte hovedet midt i en trampolin-saltomortale…dengang jeg mødte min kommende hustru udenfor teltet på vej hjem fra cirkusprøve…dengang alle børnene græd i pausen, fordi de var bange for en ondskabsfuld fuglekarakter, der hed “Ravnen”…dengang mit operanummer gik galt ni ud af ti gange, fordi maskinen, der skulle smadre glassene, ikke virkede…osv. osv…

4. De frivillige i Muskelsvindfonden er …

​sommerens virkelige helte! I al slags vejr slider og slæber de som små maniske ponyer, og alligevel smiler de ægte og imødekommende og har overskud til at hjælpe til, hvor der er brug for dem. Jeg har ikke ord til at beskrive, hvor højt jeg respekterer dem og det arbejde, de udfører. De er skelettet, der holder Cirkus Summarum kørende, og de er kroppen i den total-oplevelse, som Cirkus Summarum er. Det er deres skyld, at man er i cirkus, fra man træder ind på pladsen, til man forlader den timer senere, mæt af indtryk og slush-ice.

5. Når jeg nu ikke skal optræde i Cirkus Summarum til sommer, skal jeg …

​ Jeg aner simpelthen ikke, hvad jeg skal, så jeg prøver at arrangere en masse drive-in koncerter, så jeg måske alligevel kan få lov til at optræde. Det er slet ikke det samme som at mærke publikum i teltet…faktisk er det ret meget mere som at optræde for en parkeringsplads…men det er bedre end ingenting.

6. Jeg kommer til at savne … ​

Det er SÅ meget lettere at svare på, hvad jeg IKKE kommer til at savne…men det var ikke det, jeg blev spurgt om, såeh… de frivillige, kokkene, børnene, gæsterne, bagscenen, midtvejsfesten, revy’en… at sidde i sminkevognen med Rosa og vende verdenssituationen… at komme ud til pausen og se, hvad for en pausesnack der er i dag… at blive venner med årets dansebørn… at drikke kaffe med Mads og Marie, før alle andre møder ind på cirkuspladsen… at stå i mørket bag forhænget og høre Big Bandet sætte i gang… at vide, at man har gjort 2500 mennesker ellevilde af grin og glæde på én gang… at løbe en sindssyg applausrunde med Mille ude blandt publikum og high five og kramme og nå at vinke til så mange som overhovedet muligt, før tæppet smækker i, og musikken slutter.

Jeg kunne virkelig blive ved. Det bliver en underlig sommer uden cirkus, og vi går rundt og sukker allesammen herhjemme. I den bedste af alle verdener kunne jeg gå i hi og sove og først vågne 1. juni 2021. Dér begynder historien igen, resten er bare fyld…

Vi er Muskelsvindfonden. Vi får ting til at ske. Ved at lytte. Ved at handle. Ved at udfordre. Ved at tage chancer. Ved at inspirere. Ved at råbe op. Ved at blive ved. Og frem for alt: Ved at stå sammen og skabe plads til forskelle og til det gode liv med muskelsvind. Besøg vores sider:

Tilmeld vores nyhedsbrev

Få vores nyhedsbrev cirka to gange om måneden.

Dine data bliver kun delt i Muskelsvindfondens organisation. I øvrigt henvises til Muskelsvindfondens generelle privatlivspolitik, som du finder her.

Kontakt os

Kongsvang Allé 23, 8000
Aarhus C
Tlf 89 48 22 22
info@muskelsvindfonden.dk