Vi husker
hinanden
i de små
hverdagsting

Interview med Dorthe og Keld Bundgaard om at huske nærheden i parforholdet, når man har et barn med muskelsvind.

Af kommunikationsafdelingen. Foto: Anne Mette Welling
16. februar 2015

Åbenhed, ærlighed og sort humor. De tre ingredienser er vigtige, hvis fundamentet i Dorthe og Keld Bundgaards ægteskab skal være i orden. Og det er det, forsikrer de.

“Vores hverdag fungerer ikke, hvis basen ikke er i orden,” siger de samstemmigt, mens Dorthe uddyber:

”Det er noget med at være ærlig, at give hinanden frihed, og at man deler de daglige ting, så der er ligevægt. Det handler også om at forstå hinanden. Hvis den ene brænder ud, så tager den anden over. F.eks. kan jeg få en meget kort lunte, hvis jeg mangler søvn…”

”Og det behøver hun ikke engang at sige. Jeg ved det godt,” siger Keld.

Brug for en strategi

Som andre mænd og kvinder reagerer Dorthe og Keld forskelligt i pressede situationer.

”Jeg er af natur en, der har meget brug for at have struktur på tingene og en vis forudsigelighed om diverse tiltag omkring det handicappede barn for at kunne bevare en rolig hverdag i familien.

Derfor bad jeg om hjælp ved en psykolog 1 år efter Julies fødsel for at lægge en strategi for dette behov,” fortæller Dorthe, som mener, at det var godt for hende.

De har begge været realistiske omkring deres situation, men Keld var hurtigst til selv at finde sin egen strategi på at håndtere situationen.

I starten talte de meget om det. Hvad havde de mulighed for at gøre noget ved, og hvordan skulle de i fællesskab prioritere i det nye ”ingenmandsland”, de var havnet i?

Her har parret haft meget glæde af både de kurser, som psykologen fra RehabiliteringsCenter for Muskelsvind har deltaget i, og kurser med andre forældregrupper. Det har givet stor indsigt i, hvordan de kan bevare nærhed til hinanden, selv om deres reaktionsmønstre er forskellige.

Prioriterer familien højt

I en travl hverdag med to udearbejdende voksne og fire børn, der på hver deres måde har helbredsmæssige problemer, kan det være svært at få tid til hinanden, indrømmer Dorthe og Keld. Dér handler det om at huske, hvad det var, der bandt dem sammen i starten – og stadig gør. Huske at gøre noget godt for hinanden. Det behøver ikke at være udenlandsrejser og kæresteweekender, der skal til for at opretholde et godt forhold, mener de.

”Vi har ikke brug for at dyrke vores egoer eller karrierer. Det har vi gjort meget i de første ti år, inden vi fik børn. Nu vil vi hellere ud at spise med vores børn eller tage på weekendtur eller rejse sammen med vores børn,” siger Keld.

Vi har ikke brug for at dyrke vores egoer eller karrierer. Det har vi gjort meget i de første ti år, inden vi fik børn

Keld Bundgaards

Det betyder dog ikke, at parret er gået på kompromis med at få nærvær. Det er der stadig, men skal findes i de små ting i hverdagen, mener de. F.eks. at huske at sige ordentlig godmorgen og godnat, at give hinanden små overraskelser. En god middag, en lækker madpakke, gå en tur hånd i hånd eller kommentere, at den anden ser godt ud, er også en gave og det, som de fra starten prioriterede højt.

”Det giver signalet om, at jeg holder lige meget af dig, uanset hvordan du har det lige nu, og at jeg vil forsøge at støtte dig. Og så ved vi med hinanden, at der kan være faser, vi skal igennem f.eks. i forhold til en sag med kommunen, og at der kommer en tid bagefter,” siger Dorthe.

Frihed igen som pensionister

Den travle hverdag betyder også, at parret er nødt til at prioritere skarpt, hvad der er vigtigt, og hvad der skal være plads til. Er de ikke umiddelbart enige, snakker de sig frem til løsningen.

Det giver jo også os energi at se dem trives, og så kan vi altid, når vi bliver pensionister gøre det samme, som før vi fik børn - tage ud at opleve verden

Keld Bundgaards

En fisketur i farmands ånd er jo sjovere for alle, end at mor tager en ekstra tur med støvkluden. For hvad betyder lidt støv?

”Man ændrer sine værdier, når man er nødt til at prioritere de vågne timer i hverdagen. Vi har jo kun vores børn tæt på i en periode af vores liv, så vi synes, det er vigtigt at prioritere dem højt i den tid,” siger Dorthe.

”Det giver jo også os energi at se dem trives, og så kan vi altid, når vi bliver pensionister gøre det samme, som før vi fik børn – tage ud at opleve verden,” tilføjer Keld.

Om familien

Hun 49 år, sygeplejerske

Han 49 år, specialarbejder

Gift i 7 år, har været par i 29 år

Fire børn: Julie 18 år (har muskelsvind), Louise 16 år, Anders 12 år og Magnus 8 år.