af Luise Vernstrøm Rasmussen. Foto: Morten Rygaard
Uanset hvilken boghandel man træder ind i, bugner reolerne med bøger om personlig udvikling. Hyldemeter efter hyldemeter, der kan hjælpe dig med at komme ud af hamsterhjulet og din komfort-zone. Nogle tager ud i skoven og er stille i ti dage, andre rejser alene ud i verden – alt sammen for at bryde ud af den famøse zone. Og så er der dem, som år efter år tager af sted som frivillig på Grøn Koncert, for at skubbe til personlige grænser, være en del af fællesskabet og skabe en fest for danskerne. En af dem er Louise Krøjer Larsen, der har været frivillig i Kræwet (navnet på Muskelsvindfondens frivillige red.) siden 2009.
Fra sommer med ferie til frivillig i Kræwet
Da Louise som 19-årig helt tilfældigt faldt i snak til en gymnasiefest, havde hun ingen idé om, at det var startskuddet på en karriere, som indtil videre tæller 96 grønne koncerter som frivillig i Kræwet.
”Jeg talte med en som havde været frivillig, og at det var megafedt. Hun var sikker på, at jeg ville passe perfekt ind i fællesskabet på Grøn Koncert. Jeg vidste ikke rigtig, hvad jeg skulle bruge min sommerferie på, så jeg tænkte hvorfor ikke, det kunne blive en vild oplevelse,” fortæller Louise, der med få klik på Kræwets hjemmeside fik sendt tilmeldingen afsted.
”Det var angstprovokerende at skulle alene af sted, men da jeg var på Grøn Koncert som gæst i 2008, havde jeg fået et indblik i den fest, som de frivillige havde, og set, hvordan de dansede på bordene bag baren og havde det sjovt,” forklarer Louise, der ikke kunne se nogen grund til at blive hjemme.
Forskellige funktioner som frivillig
”
Det er ind imellem en udfordring, men det lykkes altid, fordi vi er sammen om det. Sammen om at bygge koncertpladsen, afvikle en koncert og flytte den igen til dagen efter,
Gennem årene har Louise haft mange funktioner i Kræwet. Lige fra at betjene pladsens gæster i forskellige barer til at sørge for de mange kilometer ledning og strøm, der skal være styr på før og efter koncerten. I dag er Louise på Kræw-kontoret, hvor hun er en af de første, som de frivillige møder, når de kommer ud på pladsen. På Kræw-kontoret sørger Louise og hendes kolleger for, at de frivillige bliver tjekket ind, får armbånd og arbejdstøj. Og så sørger Kræw-kontoret for, at alle sektioner har de folk, de skal bruge, og det kan være et stort puslespil.
”Det er ind imellem en udfordring, men det lykkes altid, fordi vi er sammen om det. Sammen om at bygge koncertpladsen, afvikle en koncert og flytte den igen til dagen efter,” fortæller Louise.
Frivillighed og fællesskab
At være sammen om noget er synonymt med fællesskab, og selv for en garvet frivillig som Louise kan det være svært at beskrive med ord.
”
Når vi træder ud på pladsen, så er vi alle lige. Det er så intenst, når vi er af sted. Man kommer helt derud, hvor det er pissehårdt, og alligevel bliver man samlet op af ham, der står ved siden af
”Det er et helt unikt fællesskab, der opstår når mennesker på tværs af samfundslag, geografi og alder mødes. Jeg oplever år efter år, at når vi træder ud på pladsen, så er vi alle lige. Det er så intenst, når vi er af sted. Man kommer helt derud, hvor det er pissehårdt, og alligevel bliver man samlet op af ham, der står ved siden af, fordi det måske er ham, der har brug for hjælp næste gang. Det tror jeg ikke, man finder ret mange andre steder,” fortæller Louise i et forsøg på at besvare det umulige spørgsmål, som det er at beskrive fællesskabet blandt de frivillige.
Selv om det er hårdt, har det ikke afskrækket Louise. Hvert år glæder hun sig til at mødes med sine 500 bedste venner, når Grøn Koncert-karavanen drager ud i det danske sommerland.
”Nogle af mine venner i det ’civile liv’ føler jeg ikke, at jeg kender lige så godt som nogle af dem, jeg kender gennem Kræwet. Det er en helt anden måde, man er sammen på, når man i det ’civile liv’ bliver inviteret på middag en almindelig mandag aften,” forklarer Louise, der udover gensynet og fællesskabet også oplever Grøn Koncert touren som personlig udvikling.
”
Nogle af mine venner i det ’civile liv’ føler jeg ikke, at jeg kender lige så godt som nogle af dem, jeg kender gennem Kræwet
”Man arbejder ikke bare fra 8-16. Det er fra morgen til aften, og man bliver kørt helt derud, hvor der ikke er mere hjernekapacitet tilbage. Man kommer til at stå i situationer, som man aldrig ville komme ud for i det civile liv. Det er situationer, hvor man bagefter tænker, at det kunne man have håndteret på en anden måde. Det er dér udviklingen sker – netop når man kommer ud af sin komfort-zone,” siger Louise med et smil og uddyber, at den oplevelse ville hun aldrig få derhjemme, hvor madpakker, rengøring og hverdagens praktiske gøremål fylder.
”Når vi er af sted, er der sørget for logistik, transport og overnatning – alle de ting, som ellers fylder i hverdagen. Det gør, at man bare kan slippe tøjlerne og levere et stykke arbejde, og det er fedt” fortæller Louise.
Frivillig i fremtiden?
Som frivillig på Kræw-kontoret ved Louise om nogen, hvor stort et puslespil det kan være at få bemandet alle sektioner. Derfor håber hun, at der er flere, der vil melde sig under de grønne faner i fremtiden. Ifølge hende er det bedste råd at tage den første oplevelse på egen hånd.
”Er man af sted med en ven eller veninde, har man tendens til at søge hinandens selskab, fordi det er der, man er tryg. Det betyder også, at man ikke er lige så åben overfor andre og overfor fællesskabet. Selvfølgelig kan man tage en ven eller veninde med, men jeg synes, at man skal vælge hver sin sektion at være frivillig på,” fortæller Louise, der glæder sig til at kunne fejre jubilæum med imponerende 100 gange på Grøn Koncert, når karavanen drager afsted i 2023.
Vil du være en del af Kræwet, så kan du tilmelde dig herFAKTABOKS
Navn: Louise Krøjer Larsen
Alder: 32 år
Uddannelse: farmaceut og arbejder i en medicinalvirksomhed
Privat: fandt kærligheden i Kræwet for 11 år siden og mor til to piger,
Kudos: frivillig i Muskelsvindfonden siden 2009, og har siden 2016 været på Kræw-kontoret.
Antal arrangementer i Kræwet:
12 x 8 Grøn Koncert turneer = 96 koncerter
+ Cirkus jul, Slotskoncerter på Ledreborg Slot og Roskilde Festival
Andre relevante artikler til dig
- 30/09 2020
Grønnere Grøn viste, at frivilligheden kan bære hvilken som helst opgave
- 29/07 2021
De frivillige hyldes med særlig #fordivielskerfrivillige Tour 2021
- 11/09 2016
Frivillige bliver rustet til lederjobbet
- 02/12 2019
#FordiViElskerFrivillige
- 30/06 2022
De frivillige bakker op om Muskelsvindfonden