Børn og unge
med handicap
lavede live-øvelse
med Lars Løkke
Rasmussen

Kamera... lys... værsgo! Alle tv-produktionsrollerne var på plads, da børn og unge var på YouTube BootCamp i efterårsferien. De øvede sig på at producere live til Muskelsvindfondens kommende YouTube-kanal og øvede sig blandt andre på formand for Moderaterne Lars Løkke Rasmussen

af Redaktionen. Foto: Lukas Borre og Muskelsvindfondens børn og unge
Onsdag den 18. oktober

Alle pladserne på årets BootCamp var fuldt bookede, da 16 børn og unge i alderen 9 – 19 år stod klar til instruktion søndag middag. Foran dem ventede to dages intensiv træning i, hvordan man producerer en live-udsendelse som et team. De skulle skabe en seværdig udsendelse med tre kameraer, hvor alles roller er vigtige. Og på denne camp skulle de øve på ingen mindre end tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen og influenser og tidligere YouTuber Marie Holm Laursen, også kendt som Rullemarie.

BootCampen er en del af Muskelsvindfondens nye YouTube-kanal, som launcher den 3. december 2022. Hele kanalens indhold er centreret om flere årlige fysiske bootcamps, hvor de kommende YouTubere og juniorredaktører samles og dygtiggør sig inden for alle facetter af videoproduktion fra live-sending til redigering, til værtsrollen til reporter. De mange camps vil udvikle børnene og de unge både socialt og fagligt. Kanalen er et 3-årigt projekt støtte af Østifterne.

På denne bootcamp skulle de øve et af kanalens fællesprogrammer, som hedder: Spis eller sig sandheden. 

17-årige Andreas Strøm var klar med sine interviewkort

Da tidligere statsminister og formand for Moderaterne Lars Løkke Rasmussen kom forbi, havde det unge produktionsteam kun haft knap to timer til at sætte sig ind i klippebord, kameraer og lydmix.

Det var 17-årige Andreas Strøm, som var dagens vært. Han havde forberedt nogle spørgsmål samt fået input til spørgsmål fra de andre på holdet og kastede sig derefter ud i udfordringen:

Jeg synes, det var interessant at blive trukket ud af min comfortzone, men alligevel fedt fordi man havde et hjælpende hold omkring sig 🙌

Andreas Strøm

Kommende YouTube-vært

– Jeg synes, det var interessant at blive trukket ud af min comfortzone, men alligevel fedt fordi man havde et hjælpende hold omkring sig 🙌, skrev kommende YouTube-vært, Andreas Strøm til redaktionen.

Man kan se et klip fra interviewet og ‘Spis eller sig sandheden’ herunder. Interviewet gik uden fejl, og teamet glæder sig til, at alle kan se det fulde interview, når kanalen går i luften, siger projektleder i Muskelsvindfonden, Suzanne Skærbæk Pedersen.

Jeg er helt blæst bagover af, hvad vores børn og unge formår.

Suzanne Skærbæk Pedersen

Projektleder

– Jeg er helt blæst bagover af, hvad vores børn og unge formår. De havde meget lidt tid til at forberede sig. Og kort før udsendelse var det lige ved at gå galt, da Lars Løkke Rasmussens mange mikrofoner (han havde 4 på: red.) forstyrrede hinandens signaler. Men det hørte vores unge lydmixer og reddede derved lyden på hele udsendelsen. Det kræver selvtillid at stole på sine evner og stoppe en produktion. Det var meget professionelt. Og vores vært var levende og skarp. Det er ret imponerende, siger Suzanne Skærbæk Pedersen.

Lars Løkke Rasmussen spiste frem for at svare

Det kræver lidt ekstra mod at udsætte en tidligere statsminister for en omgang ‘Spis eller sig sandheden’.  Legen er inspireret af Sandhed eller Konsekvens, hvor man kan vælge at svare ærligt på et spørgsmål eller udføre en handling – i dette tilfælde spise noget klam mad. Menuen bestodBelgisk vaffel skilt Spis eller sig sandheden blandt andet af belgiske vafler med marineret karrysild, bratwurst pølselage, leverpostej med flødeskum og osterejer eller skyr- og ansjos-smoothie. Mad som er fint hver for sig, men blandt sammen bliver det ulækre fusioner. Hvor mange af de alternative retter, han endte med at spise, og hvad Andreas valgte, kan du se i den fulde udsendelse, når det bliver bragt, når kanalen udkommer. Her kan du se et klip fra videoen med værtstalent Andreas Strøm, børn og unge bag kamera og lyd samt liveklippet af Sofie Djurhuus.

Rullemarie skulle interviewes

Live-øvelsen fortsatte mandag, hvor en ny person skulle interviewes. Denne gang var det influenser og tidligere YouTuber Marie Laursen, som skulle interviewes. Dog på den mere traditionelle måde uden mad. Marie Holm Laursen var ret imponeret af det unge produktionshold:

De unge var mega seje. Det var ret avanceret alt det udstyr, som de skulle have til at gå op i en højere enhed, men de var så gode. Det var uden tvivl menneskene, der gjorde størst indtryk. Jeg nød virkelig at være i de unges selskab.

Marie Holm Laursen

Oplægsholder og tidligere YouTuber

– De unge var mega seje. Det var ret avanceret alt det udstyr, som de skulle have til at gå op i en højere enhed, men de var så gode. Det var uden tvivl menneskene, der gjorde størst indtryk. Jeg nød virkelig at være i de unges selskab. Der var en helt særlig åbenhed, som gjorde, at jeg meget hurtigt følte mig taget godt imod, siger Marie Laursen.

Moller kom og drejede på “spørgehjulet”

Som afslutning på hele forløbet kom YouTuberen Moller forbi campen og besvarede de ungeLykkehjul Moller spørgsmåls spørgsmål. I løbet af dagen havde de forberedt nogle spørgsmål, som de havde klistret på et lykkehjul. Det er meget i Mollers ånd, da han og hans YouTube-kollega Guldborg ofte har gjort brug af et lykkehjul i deres videoer sammen.

Moller svarede på alt fra, hvorfor og hvordan han startede som YouTuber til, hvor mange slags frugt han havde blendet til smoothier i sine videoer.
På spørgsmålene, om han oplevede hate, og hvordan han håndterede det, svarede han, at det gør man altid, når man er en offentlig person.

–  Nu har jeg lavet YouTube siden 2015, så jeg er blevet sådan lidt ligeglad. Altså hvis en eller anden tosse sidder på nettet og skriver, at du er grim, eller du er ulækker, så skal du ikke tage det til dig. Der er altid een, der ikke kan lide en, og sådan er det, sagde Moller bl.a.

Om YouTube-kanalen

Kanalen er et tre-årigt projekt støttet af Østifterne, som er en forening, der hjælper mennesker gennem støtte til skadeforebyggelse, uddannelse eller almennyttige aktiviteter.  

De unge er medskabere af YouTube-kanalen og laver en række fællesprogrammer samt individuelle videoer til deres fælles YouTube-kanal.

Det er målet, at kanalen skal skabe fællesskab online samt talentudvikle børn og unge med handicap på fysiske BootCamps.
Kanalen skal drives af de unge selv med støtte fra Muskelsvindfonden, hvor BootCamps bliver en fast medlemsaktivitet.