Danmarks første særligt tilpassede handicaptoilet

Suzanne Skærbæk Pedersen

16. jul 2022

På Tangkrogen i Aarhus findes nu Danmarks første handicaptoilet, som er særligt tilpasset mennesker, som har et omfattende bevægelseshandicap. Toilettet har fået navnet ‘Spaces’. Sammen med Pressalit præsenterede Muskelsvindfonden i dag toilettet i forbindelse med forpremieren på Cirkus Summarum.

‘Spaces’ er et helt specielt toilet, som tager universelt design til helt nye højder. Med sine rummelige kvadratmeter og mulighed for ting som loftslift og hæve/sænke funktioner, er der plads til, at også mennesker, som har et omfattende bevægelseshandicap, kan komme på toilettet på farten. Mange af de nuværende handicaptoiletter dækker ikke de basale behov for denne gruppe, som eksempelvis har behov for at kunne sænke vasken til håndvask.

Det nye toilet tilgodeser det aktive liv, som mennesker med handicap ofte har, men som samfundet ikke altid imødekommer.
Toilettet er blevet udviklet i et samarbejde mellem Muskelsvindfonden, Dansk Handicap Forbund, Aarhus Kommune og Pressalit, hvor bl.a. toiletter på Muskelsvindfondens Ferie-, Sport- og Konferencecenter, Musholm, er blevet brugt som forbillede.

– Det at kunne komme på toilettet lyder måske banalt, men i virkeligheden er det et spørgsmål om livskvalitet og muligheden for at leve det liv, man gerne vil. Med Spaces rækker vi en hånd ud og skaber tilgængelighed for en målgruppe, der alt for længe har været begrænset. Det er så fedt, siger Simon Toftgaard Jespersen, formand for Muskelsvindfonden.

Spaces er indrettet med blandt andet lift, hæve-sænketoilet, justérbar håndvask, et stort leje at blive skiftet på, lyddæmpning m.m. Tanken er, at konceptet skal sprede sig til hele landet.

Præsentation på Cirkus Summarum

I dag blev Spaces præsenteret for børn og unge med muskelsvind og deres familier, som var på Tangkrogen for at se forpremieren på Cirkus Summarum.

Ida og hendes forældre var vildt imponeret over faciliteterne i det nye handicaptoilet.

– Det er et vildt imponerende toilet, hvor der er alt det, vi har brug for, lød den umiddelbare reaktion fra Tanja Axelsen, der er mor til 12-årige Ida. Familien kom fra Nordjylland for at se Cirkus Summarum-forestillingen og fik bagefter lejlighed til at se det nye toilet.

Netop de brugbare faciliteter ved toilettet kunne godt gøre, at familien ville have mod på at tage til Aarhus på shopping eller lignende.

– Jeg ville endda kunne tage alene af sted med min datter, når jeg ved, at der er sådanne toiletfaciliteter i byen, siger Tanja, som ville ønske, at der var flere af den slags toiletter i Danmark – f.eks. langs motorvejene.

Spaces blev tidligere officielt indviet af borgmester Jacob Bundsgaard og formand for Dansk Handicap Forbund Jens Bouet mandag den. 27. juni 2022.

Sådan får du adgang til toilettet

Bor du i Aarhus, eller kommer du på Tangkrogen i ny og næ, kan det være relevant for dig at søge om godkendelse.
Det kræver godkendelse gennem Danske Handicaporganisationer at benytte toilettet for at sikre, at det udelukkende er personer, som har behov for at bruge hjælpemidlerne, der har adgang.

Ansøg allerede i dag via linket herunder og få adgang til toilettet både nu og i fremtiden.

Bemærk, det kan tage op til 5 hverdage at blive godkendt.

Ansøg om adgang her

Find toilettet ved Tangkrogens parkeringspladsen bag cirkuspladsen

  • Højdejusterbart bruse-/skifteleje
  • Højdejusterbart toilet
  • Højdejusterbar vask
  • Loftlift for nem forflytning (husk jeres eget sejl)
  • Ekstra sæde til pårørende
Læs mere om det særlige handicaptoilet på Pressalits hjemmeside

Vi er Muskelsvindfonden. Vi får ting til at ske. Ved at lytte. Ved at handle. Ved at udfordre. Ved at tage chancer. Ved at inspirere. Ved at råbe op. Ved at blive ved. Og frem for alt: Ved at stå sammen og skabe plads til forskelle og til det gode liv med muskelsvind. Besøg vores sider:

Tilmeld vores nyhedsbrev

Få vores nyhedsbrev cirka to gange om måneden.

Dine data bliver kun delt i Muskelsvindfondens organisation. I øvrigt henvises til Muskelsvindfondens generelle privatlivspolitik, som du finder her.

Kontakt os

Kongsvang Allé 23, 8000
Aarhus C
Tlf 89 48 22 22
info@muskelsvindfonden.dk