Humlebier kan flyve, men bedst i flok

Henrik Ib Jørgensen

18. mar 2019

Evald Krog har altid insisteret på, at humlebier kan flyve – især hvis de gør det i flok, skriver Muskelsvindfondens direktør Henrik Ib Jørgensen i en fødselsdagshilsen.

Mandag 18. marts 2019 fylder min gode ven, tidligere formand og ”kampfælle” 75 år – kæmpe stort tillykke, Evald. Det er i sig selv en kæmpe verdenssensation, for Evald er efterhånden en af klodens ældste med muskelsvind-diagnosen SMA2. Som han selv ynder at fortælle, er alle de læger, der fortalte hans forældre, at deres lille søn næppe ville blive ret gammel, for længst døde og borte.

Evald er en livsnyder. Måske den største jeg nogensinde har kendt. Selv om han allerede var overgået til sondemad, dengang jeg lærte ham at kende i 2007, serverede han altid det bedste af det bedste for sine gæster, og han ”smager” på maden ved at nyde synet af gæsternes velvære.

Musikselsker og feinschmeker

Evald er aldrig gået af vejen for en god fest og er en af de største kvindebedårere, man kan forestille sig. Vores fælles kærlighed til musik – om end fra hvert sit genremæssige verdenshjørne – har ført os vidt omkring. Som en god kollega i Muskelsvindfondens ledergruppe sagde til mig, da jeg startede som direktør, skal man ikke undervurdere længden af Evalds møder. Det er helt korrekt. Når møderne blev holdt i Ajstrup, varede de ikke sjældent til langt ud på natten, og vi nåede adskillige klassikere igennem på det ualmindeligt vellydende musikanlæg. Evald er nemlig også en feinschmecker. Kun det bedste er lige akkurat godt nok.

Evalds evne til at holde en god fest har sådan set også smittet af på hele Muskelsvindfondens organisationskultur. Vores egenkapital er sådan set skabt på vores evne til at holde en stor musikfest for danskerne, og vores stærke frivillighed bygger i den grad også på, at vi kan fyre den af sammen. Det er udsigten til samværet og fællesskabet, der driver de mange frivillige igennem meget lange og nogle gange også meget våde arbejdsdage på danske koncertpladser.

Manglende humor er det største handicap

Glæden til livet og fællesskabet gennemsyrer også den forening, som Evald satte sig for at skabe i 1971. Evald har altid kæmpet for behandling og bedre vilkår. Men han kunne ikke drømme om at sige, at man lider af muskelsvind. Man lever med muskelsvind, og Evald er i dag verdens mest levende symbol på, at man kan leve et godt liv med muskelsvind – især hvis man selv tror på det. Det er stadig fundamentet i hele Muskelsvindfondens medlemsarbejde. Hele Evalds livs- og menneskesyn rammes vel allerbedst ind af hans legendariske statement: ”Det største handicap, jeg kan forestille mig, er manglen på humoristisk sans.”

Evalds og min relation er imidlertid ikke kun social, humoristisk og festlig. Vi havde også en mission sammen. Det lagde han heller ikke skjul på ved vores første møde en smuk forårsdag i marts 2007, da vi spiste frokost i hans hus på Musholm – med den mest fantastiske udsigt over Storebælt og broen. Vi skulle tale om udbygning Muskelsvindfondens feriested Musholm, som ligger i Korsør. Evald havde 70 millioner fra Arbejdsmarkedets Feriefond. Han og jeg skulle sammen skaffe de sidste 30 mio. DKK. Planen var, at det skulle tage 3-4 år. Vi var først færdige 8 år senere i 2015.

Bump på vejen

Undervejs var jeg flere gange ved at miste modet. Enten var det utilfredse borgere i Slagelse, som ikke ønskede et feriecenter for mennesker med handicap som nabo (selv om vi var der først). Eller  en kommune, der havde glemt sin egen lokalplan. Det kunne også være budgetter, der drillede, eller håndværkere, der ikke blev færdige som aftalt. Hver gang sagde Evald blot: ”Der har været mange bump på vejen. Dette er blot et af dem.”

En ukuelig, vedholdende optimist, der i øvrigt aldrig har sat sit lys under en skæppe, idet han aldrig lod sig begrænse. Evald sagde fx til samtlige 22 byggemøder igennem tre år: ”I skal huske, at akustikken i vores hal skal være mere end perfekt”. Således blev det, og det glæder vi os altid over, hver gang vi oplever musik i Musholms pragtfulde og smukke hal.

Artiklen fortsætter under billederne.

Evne til at samarbejde ud af organisationen

Hemmeligheden bag Evalds succes er ikke kun midtjysk stædighed. Det er også Evalds formidable evne til at samle folk omkring sig, motivere dem, inspirere dem og ikke mindst selv lade sig inspirere. Evald elsker nye ideer og nye initiativer, både politiske og kommercielle. Han er modig og ikke bange for at løbe en stor risiko. Det har resulteret i nogle gevaldige skæverter i løbet af historien. Men det har så sandelig også skabt nogle vilde succeser. Evald har altid insisteret på, at humlebier kan flyve – især hvis de flyver i flok. Muskelsvindfondens største succes hviler på foreningens og Evalds evne til at skabe relationer og et stærkt netværk. Grøn Koncert sammen med Tuborg. Cirkus Summarum sammen med DR. Musholm sammen med Arbejdsmarkedets Feriefond, Realdania, A.P. Møllers Fond og Slagelse kommune.

Evald – et brand i sig selv

En ligeså vigtig faktor i succesen er Evalds evne til at iscenesætte sig selv og skabe synlighed. Jeg kan huske, at vi til min jobsamtale talte om, hvilket enormt brand Evald og Grøn var, og hvor lidt folk vidste om Muskelsvindfonden. Jeg var faktisk bange for ikke at få jobbet, da jeg sagde, at jeg syntes, at Muskelsvindfonden skulle være ligeså kendt som Evald. Det syntes han heldigvis også. Det blev starten på et langt samarbejde om plads til forskelle, som blev Muskelsvindfondens vision i 2009.

Når Evald er så god til at skabe synlighed om sig selv og foreningen, skyldes det, at han ligesom de største sangskrivere og digtere evner at fortælle en historie eller en rimelig kompliceret problemstilling i en enkelt linje eller statement. Evald kan for at bruge en meget forslidt kliché brænde igennem. Når Muskelsvindfonden i forhold til vores medlemstal er en af Danmarks mest kendte organisationer, skyldes det i høj grad Evalds evne til at indtage scenen og gøre den til sin egen. Det har helt klart også styrket vores politiske indflydelse og gennemslagskraft.

Mange mere traditionelle tillidsfolk i handicapbevægelsen har ofte kigget lidt skævt til hans til tider kontroversielle og simple budskaber, men ikke desto mindre bærer han efter min bedste overbevisning en meget stor del af æren for, at vi lige nu oplever nye generationer af mennesker med handicap, der blander sig i den offentlige debat og tør gå i rette med selv de mest selvsikre politikere og offentlige debattører. Evald er en enorm rollemodel. Ikke bare for mennesker med handicap. Også for mange andre mennesker. Ikke mindst for mig.

Hjertelig tillykke med fødselsdagen, gamle ven!

Andre udvalgte artikler til dig

Vi er Muskelsvindfonden. Vi får ting til at ske. Ved at lytte. Ved at handle. Ved at udfordre. Ved at tage chancer. Ved at inspirere. Ved at råbe op. Ved at blive ved. Og frem for alt: Ved at stå sammen og skabe plads til forskelle og til det gode liv med muskelsvind. Besøg vores sider:

Tilmeld vores nyhedsbrev

Få vores nyhedsbrev cirka to gange om måneden.

Dine data bliver kun delt i Muskelsvindfondens organisation. I øvrigt henvises til Muskelsvindfondens generelle privatlivspolitik, som du finder her.

Kontakt os

Kongsvang Allé 23, 8000
Aarhus C
Tlf 89 48 22 22
info@muskelsvindfonden.dk