God råd om venskaber
Generelt
- Husk at få dine egne venner og ikke kun have dine hjælpere som venner
- Behandl andre, som du selv gerne vil behandles.
- Det betyder meget, hvordan du tænker om dig selv, og hvad du udstråler og fortæller.
- Kend dine gode sider og kend dine grænser.
- Vær høflig – Hvis en holder døren for dig, så husk at sige tak ligesom andre vil gøre, uanset om de har et handicap eller ej.
Forældre
- Det er vigtigt at løsrive sig fra sine forældre, også selv om det kan tage længere tid, fordi man er afhængige af dem på en anden måde end andre unge.
- Det er vigtigt at snakke med sine forældre om, at man er et selvstændigt menneske
- Husk at dine søskende også har behov for at være alene med jeres forældre.
Venner
- Dine venner må gerne sætte grænser i forhold til, om de gerne vil have, at din hjælper er til stede – medmindre du er respiratorbruger
- Husk at tale med dine venner om din muskelsvind og spørg, hvad de synes, er godt og træls ved den. Det kan hjælpe dig til at se fordele og få snakket om det, der kan være svært.
- Bidrag til fællesskabet – Man kan ikke forvente at blive en del af et fællesskab, hvis man ikke selv bidrager med noget.
- Vær et skridt foran og kom selv med løsninger – Hvis du f.eks. gerne vil med til en fest, så prøv selv at undersøge, hvor der er tilgængeligt og foreslå det.
Hjælpere
- Dine hjælpere er ikke robotter, de er mennesker. Alle kan ikke gøre noget ens, da de er forskellige.
- Bliv ikke primadonna – du skal ikke tro, at hele verden drejer sig om dig, og at andre mennesker kun eksisterer for at gøre din verden bedre. Du har ikke tjenere og undersåtter, hvis du har hjælpere, men du har ansatte, og både de og du skal have det godt. Så spørg pænt og husk at sige tak en gang imellem, også selv om de får løn.
(Uddrag af en række gode råd til unge mennesker med muskelsvind, præsenteret på en af Muskelsvindfondens sommerlejre af Antoniett Vebel Pharao og Simon Toftgaard Jespersen.)