Danmark skal gøres mere Pærfekt

Af Kat Lundbye-Christensen og Simon Toftgaard Jespersen, foto: Morten Rygaard

19. sep 2023

Idéen bag Gin & Croquis blev skabt i 2018, men er mere relevant end nogensinde, fortæller to af bagmændene bag eventet

‘Velkommen til hård sprut og nøgne mennesker’.

Sådan råbte Politikens journalist Per Munch tilbage i 2018, da Muskelsvindfonden på Folkemødet for første gang bød indenfor til et anderledes event, Gin & Croquis. Målet var at gøre Danmark mere Pærfekt, når det kom til bl.a. kropsidealer og perfekthedskultur. Her i 2023 er vi stadig i gang, og Gin & Croquis hedder nu Pærfekt Gin & Croquis og er mere relevant end nogensinde.

Ingen er perfekte

Du kender det sikkert fra dit eget liv. Vi har som mennesker altid travlt med at tage os godt ud og at stræbe efter det perfekte. De sociale medier gløder af det. Billeder med perfekte liv, perfekte boliger, perfekte kroppe vælter ud af skærmen. Men er man et menneske med muskelsvind eller egentlig bare et ganske ordinært menneske i det hele taget, så er den slags svært hvis ikke umuligt at spejle sig i. Ingen er nemlig perfekte, og mange undersøgelser viser, at det påvirker danskernes syn på dem selv i en meget negativ retning. I særdeleshed er undersøgelser af trivslen hos unge mennesker skræmmende/trist læsning.

Unge og udseende

26% af pigerne i 9. klasse er i lav eller ingen grad tilfreds med deres krop

36% af børn og unge, der redigerer billeder til sociale medier, gør det for at optimere deres udseende

Kilde: Børns Vilkår 2022

En bevidst stavefejl

Så hvad gør vi ved det i en forening, der siden 2007 har haft en vision om at skabe plads til forskelle? Jamen, vi har prøvet at konceptualisere et opgør mod perfekthedskulturen, hvor vi helt lavpraktisk har erstattet bogstavet e i perfekt med æ. Og ja, det medfører en stavefejl, men det er den, det hele handler om. Med en stave- eller anden fejl i rygsækken kan vi allesammen leve op til at være pærfekte. På den måde er vi endt med et navn, der er let at afkode, og som i sig selv udgør et statement. Og det er faktisk helt Pærfekt!

Nøgne croquismodeller
Croquis-tegner: Lars Andersen

Hvordan får vi opmærksomhed?

Det var lidt det spørgsmål, vi stillede os selv tilbage i 2018, da vi sammen med et par kolleger i Muskelsvindfonden sad og brainstormede på, hvordan vi kunne få Pærfekt ud og leve på Folkemødet. Vi blev hurtigt enige om at lave noget anderledes og iøjnefaldende, der kunne skille sig ud fra de mange debatter, men den slags er svært. Her kommer vi tilbage til den hårde sprut og de nøgne mennesker. For med et eftertænksomt glimt i øjet valgte vi at fokusere på kropsidealer, og vupti blev ideen til Gin & Croquis født. Når vi snakker om at føle sig uperfekt eller forkert, så er der nemlig mere end nogensinde brug for at kunne spejle sig i det uperfekte som skæve bryster, bulende maver, flade numser eller et synligt fysisk handicap.

Unge og udseende

38% blandt 19-årige piger synes, de er lidt for tykke. 7% synes, de er alt for tykke

25% blandt 19-årige drenge synes, de er lidt for tykke. 3% synes, de er alt for tykke

Kilde: Vive 2022

Vi hylder kroppen

Med Gin & Croquis hylder vi kroppen, som den er, ved at invitere modeller med alt fra handicap og rynker til overvægt, ar og forbrændinger. Vi giver folk/publikum muligheden for at betragte, men sidenhen også at tegne og fordybe sig i den nøgne pærfekte krop, mens vi drikker gin brygget på grimme agurker, der smager mindst lige så godt som de pæneste af slagsen.

Sideløbende debatterer vi og taler om kropsidealer, skam, perfekthedskultur etc. med et panel af kendte mennesker, der gennem årene har omfattet spændende profiler som Svend Brinkmann, Signe Lindkvist, Uffe Elbæk og Ida Auken. På den måde er vi lykkedes med et koncept, som sætter stort set alle sanser i spil på en times tid.

En succes, der heldigvis vokser

Siden vi for første gang rullede ud med Gin & Croquis, har vi fået super gode og rørende tilbagemeldinger fra vores deltagere. Vi oplever, at den måde, vi gør det på, faktisk rykker noget i folk hjerner, hjerter og selvopfattelse, og derfor er det blevet en succesfuld tradition på Folkemødet, som vi år efter år gentager sammen med Politiken.
Vi har ligeledes besøgt andre begivenheder som Kulturmødet og Ungdommens Folkemøde med stor succes, ligesom vi her i 2023 er rykket ind på de skrå brædder hos Nørrebro Teater til en serie af Pærfekt Gin & Croquis arrangementer. På vegne af Muskelsvindfonden er vores mission omkring Pærfekt stadig den samme, og Pærfekt Gin & Croquis er lige nu det værktøj, vi arbejder mest med.

Person tegner en nøgen croquis-model
Croquis-tegner: Lars Andersen

Visioner om nye tiltag

Fordret af den foreløbige succes er vi dog i gang med at udvide værktøjskassen med andre koncepter og tiltag. Først og fremmest arbejder vi benhårdt på at komme på tour til ungdomsuddannelserne rundt i landet, hvor vi i Muskelsvindfonden vil kunne møde de unge mennesker, som måske mest af alle har brug for at kunne sænke skuldrene og føle sig pærfekte.

Vi drømmer også om at tage Pærfekt Gin & Croquis på festivaltour, om pærfekte kampagner og om at samarbejde med mange flere partnere. Det er endnu uvist, hvor vi ender, men mens vi skriver dette, er vi ved at spidse blyanterne til vores planlagte arrangementer i efteråret, som forhåbentlig vil gøre Danmark en lille smule mere Pærfekt!

Læs mere om Pærfekt Croquis-touren

Vi er Muskelsvindfonden. Vi får ting til at ske. Ved at lytte. Ved at handle. Ved at udfordre. Ved at tage chancer. Ved at inspirere. Ved at råbe op. Ved at blive ved. Og frem for alt: Ved at stå sammen og skabe plads til forskelle og til det gode liv med muskelsvind. Besøg vores sider:

Tilmeld vores nyhedsbrev

Få vores nyhedsbrev cirka to gange om måneden.

Dine data bliver kun delt i Muskelsvindfondens organisation. I øvrigt henvises til Muskelsvindfondens generelle privatlivspolitik, som du finder her.

Kontakt os

Kongsvang Allé 23, 8000
Aarhus C
Tlf 89 48 22 22
info@muskelsvindfonden.dk