Nyt i sagen om Mai-Britt: Nu får hun sit vippeleje

Suzanne Skærbæk Pedersen

08. apr 2019

Nu er det endelig lykkedes for 21-årige Mai-Britt Knudsen at få sit længeventede vippeleje. Faktisk har hun ventet i over to år på at få det hjælpemiddel, som sikrer hende, at hun stadig kan stå. Hun har kæmpet sammen med Muskelsvindfonden, og efter presseomtale af sagen har politikerne slået i bordet

– Jeg er rigtig glad og sindsyg lettet, men det er stadig lidt uvirkeligt for mig, fordi det har stået på i to år, siger Mai-Britt Knudsen.

Mai-Britt Knudsen har muskelsvind, og bruger dagligt sit vippeleje i små to timer for at vedligeholde sin ståfunktion. Da det skulle udskiftes søgte hun både regionen og kommunen om et nyt, men de pegede begge på hinanden, da udleveringen og regningen skulle betales. Tilbage stod Mai-Britt i klemme i midten, i strid med lovgivningen, og uden vippeleje.

– Det er rigtig mange frustrationer, som jeg nu kan lægge bag mig, så som; mister jeg min ståfunktion, og hvad vil det betyde for mit liv. Den her kamp mod systemet, har stjålet mange ressourcer fra mig og taget fokus fra andre ting. Så jeg skal lige vænne mig til, at det er ovre. Jeg er glad og lette, men også en smule bitter. Tænk, at det var nødvendigt at kontakte pressen for at få det vippeleje, som jeg mente, jeg havde krav på. Jeg håber nu, at det vil hjælpe andre, siger Mai-Britt.

Ifølge Mai-Britt er det Region Syddanmark, som udleverer et vippeleje til hende.

Afgrænsningscirkulæret skal være en vejledning

Muskelsvindfondens handicappolitiske konsulent, Thomas Krog, er glad for sagens udvikling, men understreger at denne type sager slet ikke må ske:

– Det er supergodt for Mai-Britt, at hun nu får sit vippeleje. Tak til Fyens Stiftstidende for at tage sagen op og derved fremtvinge en løsning. Men sagen viser stadig et system, der ikke fungerer. Der er brug for, at problemet bliver løst for alle. Udvalget om ”Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen”, der blev nedsat i januar 2016, og bestod af KL, Danske Regioner og staten, kom i juni 2017 med nogle klare anbefalinger. Blandt andet anbefalede udvalgets eksperter at ændre det nuværende afgrænsningscirkulære, der i Mai-Britts sag viste sig ubrugeligt, til en egentlig vejledning. Det bakker vi op om i Muskelsvindfonden. Vi roser også deres anbefaling om at etablere et hurtigt afklarende nationalt organ, som træder til i tilfælde af uklarheder mellem myndigheder om, hvem der skal betale regningen. Men siden anbefalingerne kom, er der intet sket! Mai-Britts sag og alle de andre konkrete sager viser, at der er brug for, at Folketinget ændrer og tydeliggør reglerne på området. Sæt i gang!, siger Thomas Krog.