Handicaporganisationer til KL: Vi er glade for, at I anerkender udfordringerne på BPA-området

Af: Simon Toftgaard Jespersen, formand Muskelsvindfonden, Thorkild Olesen, formand Danske Handicaporganisationer, Susanne Olsen, Landsformand Dansk Handicapforbund og Pia Allerslev, Landsformand CP Danmark

09. mar 2021

Hjælperordningen er under pres, og der er store udfordringer på området – derfor glæder det flere handicaporganisationer, herunder Muskelsvindfonden, at Kommunernes Landsforening (KL) nu anerkender de store og akutte udfordringer. Det skriver organisationerne i et indlæg.

BPA-netværk til KL: Vi er glade for, at I anerkender udfordringerne på BPA-området

Udfordringerne og de opgaver, der skal løses på BPA-området, er både store og akutte. Derfor glæder det os rigtig meget, at Ulrik Wilbek, formand for KL’s socialudvalg, vedstår og anerkender de problemer på BPA-området i et indlæg på Altinget, som kan læses her. 

Den anerkendelse vil vi gerne kvittere for – og vi kommer gerne til en kop kaffe og en drøftelse af både udfordringer og løsninger.

For det er ikke gjort med at spille bolden over på Folketingets bane, som Ulrik Wilbek gør i sit indlæg. Udfordringerne, vi er enige om eksisterer, er ikke resultatet af ny eller ændret lovgivning. Det er på ingen måde nyt, at lovgivningen slår fast, at kommunerne kun i ”helt særlige tilfælde” kan udmåle rådighedstimer.

Det nye er, at nogle kommuner nu udmåler både 8, 10 eller 12 rådighedstimer i døgnet, ligesom det er nyt, at kommunerne modregner tid til banale sundhedsydelser i udmålingen af hjælpetimer. Tilsvarende er det nyt, at en reduktion af hjælpetimerne i forbindelse med en hospitalsindlæggelse ikke er omfattet af reglerne om varsling.

Formand for KL’s socialudvalg, Ulrik Wilbek

Der er sket en praksisglidning

Udfordringerne betyder nemlig, at der er mennesker, som hver dag bliver bremset og begrænset i deres muligheder for at leve et aktivt liv

Vi tror også, at der er behov for at tydeliggøre loven. Men de udfordringer, vi peger på, er først og fremmest udtryk for en praksisglidning, som har pågået over en årrække – og som vi meget gerne vil i dialog med KL om af få stoppet.

Udfordringerne betyder nemlig, at der er mennesker, som hver dag bliver bremset og begrænset i deres muligheder for at leve et aktivt liv. Vi håber derfor, at Ulrik Wilbek vil tage imod opfordringen om at invitere til kaffe.

Afsenderne på vegne af BPA-netværket er:

Pia Allerslev, Landsformand CP Danmark

Simon Toftgaard Jespersen, formand Muskelsvindfonden

Thorkild Olesen, formand Danske Handicaporganisationer

Susanne Olsen, Landsformand Dansk Handicapforbund

Læs Ulrik Wilbeks debatindlæg i Altinget her